31-01-11

Jessified: Jaak en de bonenstaak

In het slow carb diet moet je fruit en granen links laten liggen en je koolhydraten uit peulvruchten halen. Je moet met andere woorden massa’s linzen, erwten en bonen eten. Nu ben ik een grote fan van chili (sin carne ;-)) met rode kidney beans, dahl (een oosters gerecht met oranje linzen) en gooi wel eens kikkererwten in mijn keukenrobot om hoummus en falafel te maken. De regelmaat waarmee je in het slow carb diet bonen moet eten, is echter een sport op zich.

Om te beginnen kocht ik in de Bio Planet een lading gedroogde bonen waar iemand in de jaren ’40 de oorlog mee zou overleefd hebben. Kwestie van genoeg variatie te hebben en me niet louter staande te moeten houden met het beperkte assortiment bonen in blik. Daarna moesten deze bonen allen geweekt en gekookt worden, zodat ik ze in kleine porties kon invriezen. Je wil natuurlijk niet per maaltijd waarin je zwarte bonen zal nodig hebben een kopje bonen 10u laten weken en een paar uur laten koken. Ik zette dus verschillende timers voor de verschillende kooktijden van een familie van 6 verschillende peulvruchten en bracht mijn weekend voor een stuk al bonenkokend door. Het is zo eens wat anders :-)

Vanmorgen volgde dan de eerste beproeving van het dieet: omelet met spinazie (ok, geen probleem) en zwarte bonen. Wie mij een beetje kent, weet dat ik echt niet vies ben van onverwachte combinaties en dat ik er graag op los experimenteer met eten; zolang het maar niet dierlijk is. :-) Ik deed in een ver verleden op een forum menig sceptisch ingesteld persoon zwichten voor mijn overheerlijke appel-wortel-taart en witte-bonen-chocolade-cake. En toch had ik deze ochtend moeite met die bonen. Het is een klik die ik moet maken en ik weet dat het binnen een paar dagen minder moeilijk gaat zijn; maar vanmorgen deed de aanblik van die zwarte boontjes op mijn bord me even gruwelen. De zoektocht naar een manier om op een sneaky manier bonen in mijn ontbijt te verwerken is dus begonnen!

Wie zich zorgen maakt dat het niet veilig meer is zich in een omtrek van 2 meter rondom mij te begeven omwille van de beruchte bijwerkingen van bonen mag op beide oren slapen. Met mijn maag en darmen van staal heb ik daar – gelukkig – allemaal geen last van :-)

tiger_fart.jpg

(Bron: http://healthforlifestyle.blogspot.com/2010/03/fart-or-kentut.html)

 

19:41 Gepost door Jess | Permalink | Commentaren (4) | Tags: losing the dough, slow carb, dieet |  Facebook |

30-01-11

J&D-ified: Project "losing the dough" - experiment 1

dough (bron: Dictionary.com)

1. flour or meal combined with water, milk, etc., in a mass for baking into bread, cake, etc.; paste of bread.
2. any similar soft, pasty mass.

Vooral die 2de betekenis leunt aan bij wat wij er onder verstaan. Bij vrouwen zal er al snel een lichtje gaan branden als we zeggen dat we wat "deeg" willen kwijtgeraken.

Als het nog niet duidelijk is zullen we hier even een voor-foto van onze eigen "deegrolletjes" zetten:

ImageNotFound.jpg

Oops, jammer, niet gelukt ;-) Niet dat we het jullie niet gunnen hoor ;-)
Nu is het niet eenvoudig om op dieet (wat een vies woord, daar moeten we nog iets op vinden) te gaan. Sowieso niet, maar zeker niet als je veel sport. Je moet natuurlijk genoeg energie hebben om de motor niet te laten stilvallen. Bovendien zorgt het sporten voor een onwaarschijnlijke appetijt, en je hebt behoorlijk wat wilskracht nodig om dan niet de snoepkast in te duiken. "Ik heb nu zo hard gesport, ik verdien toch wel een <insert your favourite food here>?"

Daarom gaan we hier op zoek naar dé manier om wat gestroomlijnder te worden zonder dat ons humeur én sportprestaties eronder gaan lijden.

Ons eerste experiment komt uit het boek "The 4 hour body" van Timothy Ferriss en heet "the slow carb diet". Deze manier van eten bestaat eruit dat je genoeg eiwitten eet en enkel "trage" koolhydraten die de suikerspiegel niet compleet tilt doen slaan. Deze trage koolhydraten haal je vooral uit peulvruchten en groenten, maar fruit en granen zijn voorlopig uit den boze.

Maaaaaar het is niet allemaal (kom)kommer en kwel, want 1 dag per week mag je je volledig laten gaan en al hetgene eten waar je een week lang naar verlangd hebt. Zo kan je ook makkelijk etentjes en verplichte gelegenheden bijwonen zonder dat je dat bladerdeeg-gebakje of die portie frietjes voorbij moet laten gaan.

Tot zo ver de theorie. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Dus wij vroegen ons af: is het ook haalbaar? Werkt het echt of krijg je al na een paar dagen visioenen van dansende taartjes waarna je al ijlend de dichtstbijzijnde patissier overvalt? Dat wilden wij wel eens uittesten.

Gedurende 2 weken zullen wij eten volgens deze manier en jullie op de hoogte houden van alle veranderingen, zij het op ons lichaam, zij het in onze gemoedstoestand. Dat laatste kan nog interessant worden ;-) Collega's zijn bij deze gewaarschuwd :p En voor mensen die ons voor een 7 gangen menu willen uitnodigen: zaterdag is de dag :-)

En dan nu een kleine quiz: Hoeveel kilo denken jullie dat wij SAMEN gaan kwijtspelen op deze 2 weken?


Degene die er het dichtst bijzit krijgt ne vree schone prijs. :-)

15:18 Gepost door Jess | Permalink | Commentaren (11) | Tags: food, dieet, experiment, "losing the dough" |  Facebook |

29-01-11

Dilliefied: Jess trekt Dillie ‘Over de (blog) Streep’

Eindelijk was het zover! Hét mailtje waar we een hele (lange) week op gewacht hebben, verscheen in onze mailboxen. Ik ben geselecteerd!!! Maar… opkomende vreugde maakte al snel plaats voor een bittere nasmaak. Jess was dat niet...

Voor de mensen die nu niet weten waar ik het over heb: REEEEWIND!

  

triatlon,over de streep,sport,odile desbeckEen tijdje geleden stelden Jess en ik ons kandidaat voor ‘Over de Streep’, een initiatief van de VTDL (Vlaamse Triatlon en duatlon Liga). Hiermee tracht de VTDL niet alleen letterlijk "mensen over de streep halen", maar ook andere mensen te inspireren om zelf hun (sportieve) dromen waar te maken onder het motto "Yes I can".

Na een eerste selectie kregen zowel Jess als ik te horen dat we onszelf bij de 6 provisoir geselecteerde kandidaten mochten rekenen. Daaruit zouden 4 definitieve kandidaten gekozen worden. The chosen ones, worden een jaar lang begeleid door ex-topsporter Stijn Demeulemeester (Yey!), die ons zal coachen om ons persoonlijk sportief doel te bereiken. Daarnaast worden we ook voorzien van sportvoeding (Yey x 2!) en zullen we uitgedost worden in VTDL-Over-De-Streep-fashion (Yey x 3!). 

Tijdens de 2de ronde selectiegesprekken was er alvast eentje afgevallen, dus… nog 5 plaatsen. Ha! Daar zijn Jess en ik dus bij, dachten we! Maar 2 meiden van Mechelen met een gelijkaardig profiel (hoewel toch een verschil in niveau), maakt dat 1 van ons tweetjes moest afvallen… boehoe!

Mijn deelname aan ‘Over de Streep’ was de reden om een blog op te starten. Niet omdat ik me zo belangrijk voel, maar zodat iedereen kan meegenieten van dit unieke avontuur (+ we worden sowieso toch verondersteld te bloggen voor ‘Over de Streep’ :-)).

Nu had ik er helemaal niet op gerekend dit avontuur in m’n eentje aan te gaan. Dat was iets dat ik me alleen had voorgesteld met mijn partner in crime, Jesske. Ik zag ons, als ‘het olijke duo’, in gedachten al gibberend wedstrijden finishen in ons sjiek VTDL-pakske. No other options. Maar het draaide anders uit…

Na wat pruilippend tobben aan beide kanten, realiseerden we ons: we hebben eigenlijk helemaal geen 2 plaatsen nodig! We bloggen voortaan gewoon samen! Zo wordt Jess toch een beetje over de streep getrokken en kan ze daarna mij er mee over hijsen. Knipogen 

 

‘Over de Streep’ concreet

triatlon,over de streep,sport,odile desbeck

Het komende jaar zal ik me dus – als redelijke ‘leek’ - nog meer smijten in het triatlon wereldje, en dat geflankeerd door mijn olijke wederhelft. Ik zal afhankelijk van mijn vorderingen een 1/8 triatlon sneller doen dan mijn eerste, opbouwen naar ¼ triatlon en hopelijk ook ½ triatlon afwerken. Volgend jaar zou dan het jaar moeten worden van de volledige triatlon.

Stijn Demeulemeester zal schema’s opstellen en mijn vorderingen opvolgen. Aan Jesske heb ik naast een hartsvriendin ook mijn eigen personal coach. Zij zal persoonlijk zorgen voor de nodige dosis humor, ook als ik bv halverwege de zwemetappe al vraag of we de finish naderen Lachen (Voor de echte leken: Zwemmen is de 1ste van de 3 disciplines, daarna moet er nog gefietst en gelopen worden). Eigenlijk heb ik mijn bereikte resultaten grotendeels aan haar te danken. Haar doorzettingsvermogen, vastberadenheid en passie hebben mij geïnspireerd om beter te worden. Thank you baby!

Belangrijk detail: het moet vooral draaien om fun, unieke levenservaringen en onvergetelijke momenten. Het wordt een topjaar!

 

Uiteraard zullen ook mijn blogpostjes niet enkel gaan over triatlon. Om jullie te bewijzen dat er naast sport en werk ook tijd is voor een ‘leven’, zal ik het ook hebben over… je raadt het al: kokkerellen (al dan niet in duo),… maar ook gezondheid, ups & downs, fun en andere Dillified-hersenspinsels.

 

Nog 2 bedankjes:

Jess: Bedankt om een plaatsje te maken op je blog voor mij. Ik vind het heel sportief dat je me gunt wat je zelf erg graag wilde.

Greet: Bedankt voor het doorsluizen van de VTDL oproep. Zonder jouw mail, had ik nooit deze kans gekregen.

 

Ik hoop hiermee een aantal mensen te kunnen inspireren & wens jullie veel leesplezier!

Dilliefied

22:19 Gepost door Dillie in Sport | Permalink | Commentaren (15) | Tags: triatlon, over de streep, sport, odile desbeck |  Facebook |

Jessified: Over strepen en kansen

De Vlaamse Duatlon en Triatlon Liga deed een oproep. Vier aspirerende triatleten zouden een seizoen lang begeleid worden in het project "Over De Streep" door Stijn Demeulemeester; zelf een verdienstelijke triatleet. Voor mij klonk het als de ideale kans om komaf te maken met de negatieve flow van het afgelopen jaar, iets om me aan op te trekken. Ik geraakte tot bij de laatste 5, maar helaas was ik de enige die het niet tot de fab-four schopte.

<PUBLIEK: "oooooooh">

Mijn initiële gevoel was: "maar allez.. wéér pech, wanneer gaat het tij nu eindelijk eens keren?" Maar na een boel bemoedigende facebook berichtjes, knuffels van mijn ventje en een telefoontje van mijn hartsvriendin zag ik het weer wat meer zitten. WHO CARES dat ik geen persoonlijke begeleiding krijg, ik kom er zo ook wel, watch me!

Bovenvermelde hartsvriendin is natuurlijk niemand minder dan Odile, die met haar motivatie en "loca" persoonlijkheid wél een plekje heeft weten te bemachtigen in het gestreepte project van de VTDL. Omdat ook zij zin had om te beginnen bloggen en we toch 2 handen op 1 buik zijn; slaan we hier die handen in elkaar en wordt dit voortaan een duo-blog.

<PUBLIEK: *APPLAUS*>

Jullie kunnen jullie vanaf nu dus verwachten aan een boel sappige verhalen van haar ervaringen in het ODS-project; gecombineerd met een flinke dosis hilariteit en ironie, zoals we dat van haar gewoon zijn. Op die manier kan ik toch ook mee proeven van het project en ik wens de andere 3 deelnemers alvast veel moed. Mogelijk zijn ze sneller, maar wat maakt dat uit? Ze zullen hun bestje mogen doen om meer fun te maken dan wij!

<PUBLIEK: *LACHT*>

Viva la vida loca, chica!

15:46 Gepost door Jess | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

27-01-11

Jessified: Pijlers

De 4 pijlers van een lang en gelukkig leven:

pijlers.jpg

Maar laat ons vooral even inzoomen op de laatste foto

 

IMG_2570.JPG

Mijn knuffelbeerke :-)

 

20:53 Gepost door Jess | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-01-11

Jessified: NIEUW NIEUW NIEUW

nieuw.jpg

Een nieuwe blog. Een nieuwe lei. Niet dat ik de vorige beu werd. Teruglezen hoe ik me toen en toen voelde is priceless. Vroeger was er "Jess-Jogt" waar ik blogde over ... joggen (thank you Captain Obvious), wat met een moderner woord "hardlopen" heet, maar ik hou nu eenmaal van alliteraties. Ik deed toen ook niet zo veel meer in mijn vrije tijd dan joggen.

Daarna ontdekte ik andere sporten en kwam er dus "Jess Sport". Die wordt mij nu te klein; want hoewel er best veel vrije tijd opgevuld wordt met sporten zijn er vaak andere hersenspinselen die ik wil bijhouden, of delen, of allebei.

Van de makers van Jess-Jogt en Jesssport komt er nu een hele nieuwe blog.

 

vidaloca.jpg

 

 

Over sporten, maar ook over boeken, film, toneel, mijn poezekes, citaten en heel erg veel koken en bakken. Meestal gezond, want ik ben vegetariër en zorg graag goed voor mezelf en de mensen die ik graag zie, maar soms gewoon ook heel erg ongezond maar wel superlekker. De boog kan niet altijd gespannen staan, nietwaar?

 

Om dit laatste kracht bij te zetten alvast een eerste goddelijk receptje, voor wie zin heeft in KOEKJES. Maximum vijf minuten voorbereiding, tien minuten in de oven en daarna elke 5 minuten een koekje proeven; want elk stadium van het afkoelingspoces is de moeite om te proeven (tried and tested :-))

 

Benodigdheden:


 • 1,5 cup of 170gr meel
 • halve theelepel baking soda
 • halve cup of 70gr bruine suiker
 • iets minder dan halve cup of 85gr zonnebloemolie
 • 1 eetlepel lijnzaadjes (of een ei)
 • 3 eetlepels warm water
 • 1 zakje vanille suiker
 • paar druppeltjes zoetstof voor echte zoetebekken
 • snufje zout

 

 

 

IMG_2573.JPG

 

 

 

 

Bereidingswijze

 • Verwarm de oven voor op 180 graden
 • Maal de lijnzaadjes fijn en voeg er 3 eetlepels warm water aan toen. Laat opzij staan. Je kan hiervoor ook een ei gebruiken maar dit is een super goed alternatief voor als je geen eieren in huis hebt :-)
 • Meng in 1 kom meel, zout, baking soda; bruine suiker en vanille suiker
 • Meng in een andere kom olie, "ei" en paar druppeltjes zoetstof (optioneel)
 • Kluts alles goed door elkaar tot het er zo uit ziet:

 

 

IMG_2572.JPG

Ik geef toe: nu ziet het er niet zo geweldig uit; maar het is echt lekker, beloofd

 

 

 

 • Voeg er aan toe wat je lekker vindt: rozijnen, chocolate chips, M&M's, of zoals ik: muizestrontjes en Peanut Butter Chips en meng alles door elkaar:

IMG_2575.JPG

 • Leg bakpapier op een bakplaat (niet op een rooster zoals ik ;-)) en vorm hoopjes, hartjes, bolletjes of vierkantjes van je deeg maar laat genoeg ruimte want ze gaan groeien! 

IMG_2576.JPG

 • Bak alles 10 minuten op 180 graden.

 

IMG_2578.JPG

YUMMIE!!!

18:06 Gepost door Jess | Permalink | Commentaren (3) | Tags: recept, bakken |  Facebook |