19-02-11

Jessified: De Leopoldsloop

Mijn schema voor de Rotterdam marathon bouwt stilaan op richting de 30km en zodus paste de 27km Leopoldsloop in Watervliet daar mooi in. Tot vlak voor de start wist ik niet goed welke tactiek ik ging toepassen: lopen als lange duurloop? Lopen aan marathontempo (ongeveer 5:40/km), aan 6min/km of ...? Greet was meegekomen en ik besliste voorlopig bij haar te blijven, en de wedstrijd dus als gewone lange duurloop te beschouwen. Onderweg zou ik nog wel zien. Al gauw waren we laatst, en kregen we een fietser met een groene vlag als gezelschap.

Nu staan lange duurlopen bij ons synoniem voor tetterlopen en ook nu stond onze babbel geen seconde stil. Na een 11tal kilometer moesten we een baan oversteken waar een flik de ongeduldige auto's tegenhield en ik hoorde hem in zijn walkie talkie letterlijk tegen zijn collega zeggen: "ja, het gaat hier nog wel even duren, er zijn er hier twee koffiekransje aan het houden" !!!

Over het parcours kunnen we kort zijn: saai, eentonig en zeer winderig. Het regende ook bijna de hele tijd. Toch maakten we er het beste van en na een dikke 22km besloot ik even een versnelling te plaatsen en sterk te finishen. Ik versnelde naar 6min/km; nog een stukje trager dan het tempo dat ik nodig heb als ik de marathon op 4u wil lopen. Ik kon dit mooi volhouden en na nog wat extra te lopen om mooi aan 27km te komen, had ik net 3:00 op mijn Garmin staan.

De twijfels slaan echter weer toe. Diegenen die mijn blogje al langer lezen weten dat dit altijd wel het geval is en dat ik mezelf in de praktijk meestal verbaas. Ik denk deze keer echt dat mijn twijfels zeer gegrond zijn: een marathon op 4u? Het zal nog niet voor nu zijn. Ik zie mezelf echt geen 42km lang ongeveer 5:40min/km lopen. Het grappige is dat ik voel dat mijn conditie het kan; maar mijn benen niet; die verkrampen als ik zo lang zo snel loop. Lang leve triatlon; dankzij het zwemmen en fietsen is mijn algemene conditie er sterk op vooruit gegaan.

Ik weet nu alleen niet goed wat mijn aanpak voor de marathon best gaat zijn: starten met de pacers van 4u en maar zien waar het schip strandt en ik moet beslissen dat ik hen moet laten gaan? Starten met de pacers van 4u15 en de tweede helft beginnen versnellen? Of zonder pacers gewoon starten aan een tempo van bijvoorbeeld 5:50min/km en dit aanhouden? Enig advies van de ervaren marathonlopers onder jullie?

19:54 Gepost door Jess | Permalink | Commentaren (5) | Tags: lopen, wedstrijd, marathon, training |  Facebook |

Commentaren

Daar komt de eeuwige twijfelaar weer;-)

Gepost door: Tiny | 19-02-11

Reageren op dit commentaar

ik denk dat dat twijfelen een deel van je routine is om dan weer glamoureus, netjes volgens schema, te finishen !

Gepost door: kaat | 19-02-11

Reageren op dit commentaar

Jess, ik vind da superknap da je gans de 27 km bij uw vriendin gebleven bent, ben blij u nu ook ne keer live te mogen bewonderen hebben (gisteren eentje te veel gedronken, mijn zinsbouw trekt op niks ;-)
groetjes RonKing

Gepost door: RonKing | 20-02-11

Reageren op dit commentaar

1 goeie raad: "Stick to your plan!!" :)

Gepost door: Steven | 20-02-11

Reageren op dit commentaar

Hey,
je vroeg advies van 'ervaren' marathonlopers... In voorbereiding van mijn 7e (ook R'dam) voel ik me wat aangesproken.
Ik zou traag starten en 2e helft versnellen. Zeer belangrijk dat je nog fit genoeg bent de 2e helft. 't Feit dat je dan mensen voorbij loopt (dien minder fit zijn) geeft je bovendien 'n extra stimulans.
Succes!

Gepost door: Katrien | 12-03-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.