28-02-11

J&D-ified: Lekker vegetarisch… op het bloederige keukenincident na

Op het menu vandaag: Tarte tatin met witloof en bataat.

Bron: Lichtelijk aangepaste versie uit het boek “Verrukkelijk vegetarisch”

 

Ingrediënten voor 4 personen (in de praktijk eerder 3, tenzij het een voorgerecht is):

  • 500 gr witloof
  • 500 gr bataat (voor de leken: de oranje uitziende patat, ook “zoete aardappel” genaamd)
  • 75 gr vet om in te bakken (in mijn geval superboter)
  • 20 gr suiker (of strooit er gewoon wat op, like I do :-))
  • 1 goeie scheut balsamicoazijn, voor meetfreaks: een koffielepel
  • Tijm, peper, zout
  • Een paar sappige vingers

 

Voor het deeg:

  • 150 gr bloem (mijn versie: 1/3 volkoren bloem, kikkererwtenmeel, witte bloem)
  • 4 eetlepels olijfolie (dat is juist met spoons, met een gewone eetlepel zal je een beetje meer moeten gebruiken)
  • 4 eetlepels water (idem als voor olie)
  • Zout

 

Picture 009.jpg

 

Bereidingswijze:

  • Snijd het witloof in 2, haal de bittere kern eruit en stoof in boter gedurende 10 min.
  • Schil ondertussen de bataten en snijd ze in de lengte in plakken.

 

Opgelet, dit is een gevaarlijke stap Tong uitsteken Zelfs een geoefende kokkin schuift nogal eens uit met vlijmscherp materiaal. U ziet de schuldige op de achtergrond grijnzen.

 

 

Picture 014.jpg

  • Las even een pauze in om het bloed te stelpen en een plakker open te prutsen met 1 hand Roepen
  • After all drama: Bak de bataten gedurende 5 minuten (halverwege omdraaien).
  • Strooi de suiker over het witloof.
  • Druppel de balsamicoazijn over het witloof en roer door elkaar zodat de smaken zich kunnen verspreiden. (Ik laat zelf de witloof afkoelen en uitlekken op keukenpapier om een vochtig boeltje te voorkomen.)
  • Bekleed de bodem van een ovenbestendige pot met de witloofblaadjes en leg dan de bataatschijven erover. Kruid goed met tijm, peper en zout. Anders wordt het flets.

 

Picture 021.jpg

 

  • Maak het deeg: meng de bloem, olijfolie, water en zout tot het een mooi deegje vormt en rol dan uit.

 

Bij gebrek aan een deegroller, doet een fles wijn perfect dienst :-)

 

Picture 018.jpg

 

  • Leg het deegvelletje over de bataten en zorg dat alles goed bedekt is. Duw de buitenkanten van het deeg naar binnen.
  • Bak de taart 30 minuten in een voorverwarmde oven dan 180°C.
  • Keer de taart om en tadaaaaaaaaaaaaa :-D

 

Picture 028.jpg

 

 Zoek dan een rustig plaatsje op, leg een goeie soulplaat op en… enjoy!

18:28 Gepost door Dillie in Kokkerellen | Permalink | Commentaren (4) | Tags: witloof, bataat, tarte tatin, kokkerellen |  Facebook |

Commentaren

DIVINE ;-)

en voor de lezers die een mandoline gebruiken om de bataat in schijven te snijden: ook voorzichtig zijn :p

(bataat of "petaat" zoals een KAV lid het benoemde :-))

Gepost door: Jess | 28-02-11

Reageren op dit commentaar

Ik wil ook een mandoline!

Gepost door: Dillie | 28-02-11

die van de Casa van 15eur NIET kopen :-)

weer een reden om te trouwen :-)

Gepost door: Jess | 28-02-11

Reageren op dit commentaar

Mjammie,

gaan we eens proberen.....zonder bloedende lichaamsdelen tenminste :-) en.... als ik terug een deftige hap door mn keel krijg..... ;-)

Gepost door: The Vibe | 02-03-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.