28-02-11

J&D-ified: Lekker vegetarisch… op het bloederige keukenincident na

Op het menu vandaag: Tarte tatin met witloof en bataat.

Bron: Lichtelijk aangepaste versie uit het boek “Verrukkelijk vegetarisch”

 

Ingrediënten voor 4 personen (in de praktijk eerder 3, tenzij het een voorgerecht is):

  • 500 gr witloof
  • 500 gr bataat (voor de leken: de oranje uitziende patat, ook “zoete aardappel” genaamd)
  • 75 gr vet om in te bakken (in mijn geval superboter)
  • 20 gr suiker (of strooit er gewoon wat op, like I do :-))
  • 1 goeie scheut balsamicoazijn, voor meetfreaks: een koffielepel
  • Tijm, peper, zout
  • Een paar sappige vingers

 

Voor het deeg:

  • 150 gr bloem (mijn versie: 1/3 volkoren bloem, kikkererwtenmeel, witte bloem)
  • 4 eetlepels olijfolie (dat is juist met spoons, met een gewone eetlepel zal je een beetje meer moeten gebruiken)
  • 4 eetlepels water (idem als voor olie)
  • Zout

 

Picture 009.jpg

 

Bereidingswijze:

  • Snijd het witloof in 2, haal de bittere kern eruit en stoof in boter gedurende 10 min.
  • Schil ondertussen de bataten en snijd ze in de lengte in plakken.

 

Opgelet, dit is een gevaarlijke stap Tong uitsteken Zelfs een geoefende kokkin schuift nogal eens uit met vlijmscherp materiaal. U ziet de schuldige op de achtergrond grijnzen.

 

 

Picture 014.jpg

  • Las even een pauze in om het bloed te stelpen en een plakker open te prutsen met 1 hand Roepen
  • After all drama: Bak de bataten gedurende 5 minuten (halverwege omdraaien).
  • Strooi de suiker over het witloof.
  • Druppel de balsamicoazijn over het witloof en roer door elkaar zodat de smaken zich kunnen verspreiden. (Ik laat zelf de witloof afkoelen en uitlekken op keukenpapier om een vochtig boeltje te voorkomen.)
  • Bekleed de bodem van een ovenbestendige pot met de witloofblaadjes en leg dan de bataatschijven erover. Kruid goed met tijm, peper en zout. Anders wordt het flets.

 

Picture 021.jpg

 

  • Maak het deeg: meng de bloem, olijfolie, water en zout tot het een mooi deegje vormt en rol dan uit.

 

Bij gebrek aan een deegroller, doet een fles wijn perfect dienst :-)

 

Picture 018.jpg

 

  • Leg het deegvelletje over de bataten en zorg dat alles goed bedekt is. Duw de buitenkanten van het deeg naar binnen.
  • Bak de taart 30 minuten in een voorverwarmde oven dan 180°C.
  • Keer de taart om en tadaaaaaaaaaaaaa :-D

 

Picture 028.jpg

 

 Zoek dan een rustig plaatsje op, leg een goeie soulplaat op en… enjoy!

18:28 Gepost door Dillie in Kokkerellen | Permalink | Commentaren (4) | Tags: witloof, bataat, tarte tatin, kokkerellen |  Facebook |

27-02-11

Jessified: Dertig!

"Boehoe... scha-haaaat... ik heb geen zi-hiiin", kloeg ik deze morgen tegen Bert. Ik hoor jullie al denken, een vrouw die geen zin heeft... Maar nee, zotjes, daar ging het niet over. Ik was na een nachtrust van If-a-bear-takes-a-shit-in-the-woods-and-no-one-sees-it-Did-it-really-happen.jpgzo'n 11uur opgestaan om goed te ontbijten, want ik ging dertig kilometer lopen.

Of dat was tenminste het plan. Ik kon na het eten natuurlijk niet meteen gaan lopen want mijn eten moest eerst zakken. Ook enkele andere basisbehoeften kunnen best eerst vervuld worden wanneer je gaat lopen, tenzij je ervan houdt je broek te laten zakken in de vrije natuur.

 

Zo gebeurde het dus dat ik na het ontbijt met een dekentje en mijn laptop in de zetel belandde om wat blogjes te lezen en mijn uitstelgedrag de bovenhand kreeg.

Zou ik wel gaan? Maar waar dan? Gaat die Aktivia wandeling in Mechelen van 25km wel geschikt zijn voor lopers? En ga ik daarna nog 5km aanplakken om toch aan die 30 te komen? Zou ik toch echt niet gewoon thuis blijven onder mijn dekentje?

Na veel gezaag van mijn kant en overtuigingskracht van Bert zijn kant, besloot ik dan toch maar gewoon te vertrekken.

De Aktivia wandeling van 25km van organisatie Opsinjoorke startte aan de Nekker. Ik zou nadien nog een lusje van 5km lopen om aan 30 te komen, 'cause I'm a perfectionist like that. De eerste 5tal kilometers gingen door het centrum van Mechelen. Enerzijds leuk want ik liep door straatjes die ik nog nooit gezien had, anderzijds was de ondergrond niet ideaal: veel kasseitjes en trottoirs.

Nadien vervolgde de tocht door het Mechels Broek; waar ik dan weer uitgleed in de modder en mijn tempo dan ook een stukje omlaag ging. Toch slaagde ik erin te blijven schuiven lopen en ik kreeg hier en daar zelfs applaus van de wandelaars :-) Gelukkig volgde er nadien weer asfalt; maar mijn schoenen wogen elk al een halve kilo zwaarder van de kleverige modder die er niet af te krijgen was.

Het ging verder richting Planckendael, waar we voor de gelegenheid gratis doorheen mochten lopen. Het is zo eens iets anders dan eendjes kijken in het Vrijbroekpark. Ik weet niet wie het raarst keek: de bezoekers of de beesten. Hallo neushoorntje, don't mind me, I'm just a weird runner, running from ... absolutely nothing at all!

Ik kwam rond 13u aan in het domein van squeezy_bar_super.jpgHofstade waar Greet ging meelopen in de duatlon, maar helaas liepen onze parcours elkaar niet voorbij; anders had ik wat kunnen supporteren. Intussen zat ik iets voorbij de helft en maakte ik mijn gemiste lunch ietwat goed door een Squeezy energy bar met colasmaak te eten. Ik had deze nog nooit gegeten en het was wel bizar om een mueslireep te eten die naar cola smaakt, maar eigenlijk was hij niet slecht.

Ik vroeg me ook af waarom die Squeezy heet, en of het dan eigenlijk de bedoeling is dat je daarin knijpt, maar ik vraag me altijd zinloze dingen af als ik urenlang alleen aan het lopen ben. Zo veel tijd alleen met mijzelf is gevaarlijk, zeg ik u.

Ondertussen begonnen mijn benen en onderrug behoorlijk stijf te worden; maar ik had nog een serieus eind te gaan. De modder maakte het er niet makkelijk op en bovendien stond er een stevige wind. Ik ploeterde verder en begon intussen snode plannen met mijzelf te smeden om die laatste extra lus van 5km te laten voor wat-ie was en gewoon in mijn auto te stappen na 25km. Sneaky sneaky.

Ook toen een extra lus van 5km het onderscheid maakte tussen de toer van 20 en die van 25km twijfelde ik even; maar met 20km heb je nog niet eens een halve marathon gelopen, zo flauw wilde ik ook weer niet zijn. Die extra lus was ook weer één en al modder; maar ik maakte wel kennis met een man van 61 die bijna elke week zo'n Aktivia tocht van 20km af lopend aflegt. Op wandelschoenen. Chapeau mijnheer; ik hoop dat ik dat ook nog kan als ik dubbel zo oud ben als nu; al prefereer ik toch loop-schoenen om te lopen :-)

Ik ontdekte ook nog een stukje Mechels groen waar ik bestaan niet vanaf wist, maar dat lag wel knal naast de E19, tot zo ver deze "ongeschonden" natuur.

Na dit stukje woog elke schoen al een kilo modder zwaarder, met als gevolg dat de schoenen buiten moeten slapen vannacht; maar ik zie ze daarom niet minder graag. (Inside joke @ Odile: modderige schoenen zijn ook schoenen :-))

 

muddyshoes.jpg

En toen kwam ik weer uit op de Leuvense vaart, op het moment dat er al meer 25km op mijn Garmin stond. Ik was bovendien no way near mijnen auto. Euh... Did I do something wrong? Ik heb toch mooi de pijltjes gevolgd? Het leek er dus op dat de organisators van de wandeling het niet zo nauw namen met afstanden en dat ze mijn plannetje om stiekem 5km minder te lopen volop aan het dwarsbomen waren.

 

En ja, na mooi verder de pijltjes te volgen kwam na 29,5km mijn auto in zicht en deed ik nog een rondje rond de parking, om toch echt wel die 3 vooraan te zien staan, 'cause I'm a freaky obsessive perfectionist like that. :-)

marathon,lopen,training

de autootjes op die verdacht lege parking moet je er zelf bij bedenken

 

Ongeveer 3,5u later, 4 blaren rijker, en 2300kcal armer:

 

toerke30K.jpg

 

18:31 Gepost door Jess in Sport | Permalink | Commentaren (13) | Tags: marathon, lopen, training |  Facebook |

25-02-11

J&D-ified: Quinoa Cookies

Foodie alert ahead Stoer

 

Quinoa is een plant die al meer dan 5.000 jaar gecultiveerd wordt door indianenstammen op de quinoa.jpghoogvlaktes van de Andes in Bolivië. Volgens de mythologie is quinoa op de Aarde achtergebleven als restant van een godenmaaltijd en sindsdien werd zij altijd beschouwd als een onsterfelijk voedingsmiddel.


Belangrijk is ook dat de eiwitten in quinoa alle essentiële aminozuren in de juiste verhouding hebben. Qua samenstelling zou quinoa evenwichtiger zijn dan rijst, maïs of soja en heeft het zelfs een nutritionele voedingswaarde die vergelijkbaar is met deze van moedermelk. Quinoa bevat eveneens een grote hoeveelheid vitamines zoals B1, B2, B3, C en het is een grote bron van mineralen zoals calcium, ijzer, fosfor en magnesium. (Bron: Goed Gevoel)

 

Receptje voor Quinoa Cookies, vertaald van een receptje van Fitnessista:

 

Ingrediënten

  • 1 eetlepel gemalen lijnzaad vermengd met 3 eetlepels amandelmelk
  • 2 eetlepels cashew boter
  • 1/4 cup ahorn siroop
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1/2 cup quinoa vlokken
  • 1/2 cup quinoa bloem
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel baking soda
  • 1/2 theelepel kaneel
  • snufje zout
  • toppings naar keuze bijvoorbeeld peanut butter chips en sprinkles (chocolade, rozijnen, stukjes appel, confituur, nootjes, ... kan allemaal)

IMG_2695.JPG

 

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175°C
  • Meng de droge ingrediënten in één kom
  • Meng de natte ingrediënten in een andere kom
  • Voeg de droge mengeling langzaam toe aan het natte mengsel, terwijl je blijft roeren met een garde (met 2 zijn is handig, zeker als je nog stijve armen hebt van de pilates Lachen)
  • Voeg je toppings toe naar keuze
  • Vorm kleine hoopjes op een bakpapier
  • Schuif de bakplaat in de oven
  • Ga voor de oven zitten wachten tot de 10 lange minuten om zijn

IMG_2694.JPG

  • Haal uit de oven

IMG_2698.JPG

  • Besmeer met een dikke klodder hazelnootpasta

IMG_2700.JPG

ENJOY

 

 

20:23 Gepost door Jess in Kokkerellen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: kokkerelen, quinoa, foodie, bakken, recept, koekjes |  Facebook |

21-02-11

J&D-ified: Yoga For Runners

 

Aan onze conditie werken we genoeg: zwemmen, fietsen, lopen...

Nu ook nog evenwicht en kracht:

 

yoga.jpg

 

Yoga is goed voor lichaam en geest

Zowel voor mensen

IMG_2677.JPG

als voor katten

 

mistyyoga.jpg

 

18:00 Gepost door Jess in Ontspanning, Sport | Permalink | Commentaren (2) | Tags: sport, yoga, kracht, evenwicht, kattenyoga |  Facebook |

20-02-11

Dilliefied: Dillie steekt een eerste streep over: de startstreep

Zaterdag 19 februari, op het programma: de eerste ‘Over de Streep’-ontmoeting. Dit is de dag waarop Coach Stijn en zijn 4 ietwat zenuwachtige poulains voor het eerst de koppen samen steken om aan het triatlon avontuur te beginnen.

 

triatlon, Stijn Demeulemeester, Over de streep, VTDL

Alle 4 wisten we niet goed wat ons te wachten stond. We hadden elkaar al op voorhand op het net proberen terugvinden. Al snel had Nancy dit blogje gevonden, waarna we even met elkaar gebeld hebben. Een dag of 2 later had ik Stevens blogje gevonden en wisselden we enkele mails uit. Kandidaat 4 – Griet - was nog even een mysterie, maar ook zij nam enkele dagen voor de ontmoeting even contact op via mail.

 

Onze eerste date ging door in het Sportkot van de KU Leuven. Omdat ik soms net iets te weinig vat heb op de tijd, was ik 2u voor arrival time opgestaan om mijn zak klaar te maken en op’t gemakje te vertrekken. Ik had maar een 6 tal uur tijd over om te slapen na een avondje op de zwier met vrienden (waarvan ik trouwens veel te vroeg alleen en met een beetje tegenzin naar huis ben vertrokken, om toch ietwat ‘fris’ voor de dag te komen). Maar wat maakt het uit? Ik deed toch geen oog dicht. Beetje zenuwachtig? :-)

 

triatlon,stijn demeulemeester,over de streep,vtdlMet kleine oogjes vertrok ik naar Leuven. Nu wil het toch wel lukken dat ik in mijn agenda “Tervuurse-steenweg” had genoteerd. Daar aangekomen: geen Sportkot, noch zwembad te bespeuren. Een voorbijganger wist me te vertellen dat er wel een Sportkot is in Leuven, maar dat op de “TervuurseVEST” lag. Aaaaargh! Dat is zo’n Dillie-stoot! Met een paar minuutjes vertraging kwam ik dan toch aan… als laatste   :-) Ik herkende al meteen Steven en vermoedde dat de andere dames Nancy en Griet zouden zijn. Vanaf het eerste moment klikte het met alle 3 de medekandidaten. De sfeer was los en iedereen had er zin in! YIHAAA!

 

triatlon,stijn demeulemeester,over de streep,vtdlEven later werden we ook vergezeld van Stijn en konden we van start gaan. De eerste fase bestond eruit kleding te passen. We wisten dat we een wedstrijdpakje kregen om herkenbaar te zijn tijdens wedstrijden, maar daarnaast worden we ook voorzien van een fietsbroek (jaja, inclusief mouchi spons  :-)) en fietstruitje. Met zo’n garderobe kan je toch niet anders als in stijl finishen :-) Daarnaast mogen we gebruik maken van een pro wetsuit. Dat laatste hebben we ook meteen aan een test onderworpen. Na enkele tips & tricks van Stijn, heeft iedereen zich met veel gepuf, gegiechel en (dan al) nat in’t zweet in het ding gewurmd. Daarna zijn we ermee in het water geplonsd en hebben we geleerd wat voor triatleten redelijk essentieel is: het ding zo rap mogelijk uitkrijgen. Na al het neopreen-plezier hebben we wat op techniek gewerkt. Stijn heeft onze fouten geobserveerd en zal op basis daarvan oefeningen opstellen. Griet en ik hebben een gelijkaardige zwemstijl, we zwemmen allebei niet breed genoeg waardoor je teveel met de benen gaat bijsturen en zo weerstand creëert. Daar zal dus bij ons op gefocust worden. Conclusie voor diegenen die dat nog niet wisten: Zwemmen is een über-technische sport! Baantjes trekken als een zot heeft weinig zin als je techniek suckt :-) Eerst techniek aanscherpen dus!

 

triatlon,stijn demeulemeester,over de streep,vtdlNa een spaghetti en flink wat getater (Stijn Demeulemeester = tettergat) hebben we ons dan gelanceerd in de tweede meest technische discipline: lopen. Ik was verbaasd hoeveel de techniek ook daar je loopstijl kan verbeteren en je inspanning kan verminderen. Het zal wel nog veel oefening vragen. Te vermijden: ‘running gorilla’ houding :-)

 

Aan het eind van ons dagje gekomen, hebben we nog wat ludieke groepsfoto’s gemaakt. Deze zullen vermoedelijk op de VTDL website komen.

Geladen met grote bidons Sports Control sportdrank en drinkflessen zijn we moe en voldaan huiswaarts gekeerd. Ik heb geslapen als een roosje :-)

 

Nu rest ons alleen op ons persoonlijk schemaatje te wachten en dan kunnen we écht van start gaan! Ik kijk er enorm naar uit!

19-02-11

Jessified: De Leopoldsloop

Mijn schema voor de Rotterdam marathon bouwt stilaan op richting de 30km en zodus paste de 27km Leopoldsloop in Watervliet daar mooi in. Tot vlak voor de start wist ik niet goed welke tactiek ik ging toepassen: lopen als lange duurloop? Lopen aan marathontempo (ongeveer 5:40/km), aan 6min/km of ...? Greet was meegekomen en ik besliste voorlopig bij haar te blijven, en de wedstrijd dus als gewone lange duurloop te beschouwen. Onderweg zou ik nog wel zien. Al gauw waren we laatst, en kregen we een fietser met een groene vlag als gezelschap.

Nu staan lange duurlopen bij ons synoniem voor tetterlopen en ook nu stond onze babbel geen seconde stil. Na een 11tal kilometer moesten we een baan oversteken waar een flik de ongeduldige auto's tegenhield en ik hoorde hem in zijn walkie talkie letterlijk tegen zijn collega zeggen: "ja, het gaat hier nog wel even duren, er zijn er hier twee koffiekransje aan het houden" !!!

Over het parcours kunnen we kort zijn: saai, eentonig en zeer winderig. Het regende ook bijna de hele tijd. Toch maakten we er het beste van en na een dikke 22km besloot ik even een versnelling te plaatsen en sterk te finishen. Ik versnelde naar 6min/km; nog een stukje trager dan het tempo dat ik nodig heb als ik de marathon op 4u wil lopen. Ik kon dit mooi volhouden en na nog wat extra te lopen om mooi aan 27km te komen, had ik net 3:00 op mijn Garmin staan.

De twijfels slaan echter weer toe. Diegenen die mijn blogje al langer lezen weten dat dit altijd wel het geval is en dat ik mezelf in de praktijk meestal verbaas. Ik denk deze keer echt dat mijn twijfels zeer gegrond zijn: een marathon op 4u? Het zal nog niet voor nu zijn. Ik zie mezelf echt geen 42km lang ongeveer 5:40min/km lopen. Het grappige is dat ik voel dat mijn conditie het kan; maar mijn benen niet; die verkrampen als ik zo lang zo snel loop. Lang leve triatlon; dankzij het zwemmen en fietsen is mijn algemene conditie er sterk op vooruit gegaan.

Ik weet nu alleen niet goed wat mijn aanpak voor de marathon best gaat zijn: starten met de pacers van 4u en maar zien waar het schip strandt en ik moet beslissen dat ik hen moet laten gaan? Starten met de pacers van 4u15 en de tweede helft beginnen versnellen? Of zonder pacers gewoon starten aan een tempo van bijvoorbeeld 5:50min/km en dit aanhouden? Enig advies van de ervaren marathonlopers onder jullie?

19:54 Gepost door Jess | Permalink | Commentaren (5) | Tags: lopen, wedstrijd, marathon, training |  Facebook |

18-02-11

Dilliefied: My First Pandan rice bread

2Pandanrijst%20FTO%20100.jpgEerst even dit voor de ‘foodies’ onder jullie: Pandan rijst is een zilvervliesrijst, afkomstig uit het Noordoosten van Thailand. Tijdens het koken komt een heerlijk aroma vrij dat lijkt op de zachte geur van pandanblad. Deze zilvervliesrijst is erg voedzaam. Dit komt doordat bij zilvervliesrijst een minder groot deel van de korrel wordt weggeslepen dan bij witte rijst. Hiermee blijven de eiwitten, voedingsvezels en vitamine B bewaard.

 

Ingrediënten voor een middelgroot brood:

 

240 ml. water

1 ei

50 gr. volkorenmeel

375 gr. Bloem (volgende keer probeer ik meer bloem te vervangen door volkoren meel)

150 gr. koude goed droog gekookte pandan rijst

2½ eetl. Soja eiwitpoeder

1½ theel. zout

2 theel. Ongeraffineerde Gold Cane sugar (je kan ook witte suiker gebruiken als’t echt moet :-))

15 gr. (super)boter

5 gr. Instand gist

 

(Recept gebaseerd op eentje dat ik gevonden heb op deze site.)

 

Bereidingswijze:

 

Ik maakte dit broodje in mijn supersonische broodbakmachine. Ugly as hell, but it’s the best!

 

panasonic

 

Standaard programma, large bread, medium crust.

 

Dillies tip: als je een broodbakmachine met timer hebt, stel hem dan in zodat je brood ’s morgens klaar is. Geen wekker nodig, want je wordt wakker door de heerlijke geur van vers gebakken brood, mmmmm :-D

 

Het resultaat:

 

Hot hot hot nog in zijn vormpje:

brood

 Released:

brood,kokkerellen,bakken

En ready to eat! Enjoy!

brood,kokkerellen,bakken

 

 

16:27 Gepost door Dillie in Kokkerellen | Permalink | Commentaren (3) | Tags: brood, kokkerellen, bakken |  Facebook |

14-02-11

J&D-ified: Project "losing the dough" - experiment 1 #FAIL

Ons eerste experiment? #FAIL!

Het begon eigenlijk mooi, want na een paar dagen waren we allebei al een kilo kwijt. Of het lag aan de dingen die we aten, of gewoon aan het feit dat de bonen ons al gauw de keel begonnen uithangen en we daardoor elke maaltijd vroegtijdig beëindigden, was ons daarbij niet duidelijk. Feit was dat we op den duur geen zin meer hadden in eten.

foodmonster.jpg
Nu zijn wij allebei food monsters; met een voorliefde voor originele en a-typische ingrediënten en verrassende combinaties.

IMGP0129.JPG

 

 

 

Wij zijn echte foodies

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

en hebben meer dan ééns samen op de grond in de keuken door het raampje van de oven zitten kijken hoe ons experiment veranderde van smeuïge massa naar een overheerlijke cake, of hoe onze ovenschotel een krokant gebruind korstje kreeg.

20100913_18.jpg

Vaak eindigen we nadien met een food baby in de zetel, nadat we natuurlijk veel te veel gegeten hebben van onze creaties.

162874_1707628164295_1045793174_31947040_4393548_n.jpg


 

 

 

 

 

Neem ons eten af en we worden "HANGRY", you don’t want to mess with us when we’re hungry! Zelf overweeg ik op zo’n momenten drastische maatregelen om mijn honger te stillen.

7626_159078636248_636381248_3094161_6680927_n.jpg

7626_159082511248_636381248_3094206_3762044_n.jpg

 



Het dieet was dus niet bepaald een succes:

 

  • Door die bonen hadden we maar weinig zin in onze volgende maaltijd; who are we? We kunnen ons goed inbeelden dat ook andere mensen dit dieet niet echt smakelijk zullen vinden. Bonen bij het ontbijt: het is echt niet iedereen gegeven.

 

 

Picture 011.jpg

Breakfast with beans - YUM!?

 

  • Wekelijks mochten/moesten we één dag inlassen, waarin we alles mochten eten wat we wilden. We snakten naar fruit, koffiekoeken, brood en chocolade; en dat werd er die dagen dan ook met smaak gegeten. De dag erna hadden we het echter eens zo moeilijk om weer netjes volgens het dieet te eten en moesten we echt moeite doen om niet toe te geven aan de drang naar zoetigheden. Wat ons betreft dus liever géén zondig-dag in zo’n dieet; bij ons lokt dat het verkeerde effect uit.

 

  • De zondig-dag zou normaal niet te veel effect mogen hebben op het gewichtsverlies; maar bij mij zorgde dit toch voor een permanente verhoging van het gewicht; waardoor het eindresultaat echt niet om over naar huis te schrijven was.


Onze conclusie: begin er niet aan, er moeten betere manieren bestaan om het deegje van je af te schudden; en daar gaan wij dus verder naar op zoek.

IMGP0116.JPG


De winnaar van de weddenschap is dan ook GREET! Die er met haar 2.56 kilo griezelig dichtbij zat; met ons tweetjes verloren we namelijk 2.6 kilo! Greetje, uwe cadeau is onderweg :-)

Coming up soon: een vegan week; met receptjes, tips&tricks, en onze ervaringen met deze manier van eten

18:11 Gepost door Jess | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

13-02-11

Dilliefied: When coughing apathetic zombie gets hungry again

Wawie! Na 3 dagen van pure ellende: koorts, hoesten (zo hard dat je bloed proeft omdat de boel open ligt), spierpijn tot in uw kleine teen en zelfs uw huid die pijn doet… RELIEF! Vandaag stond ik op na 8u slaap (in plaats van 10u aan 1 stuk door zoals de voorbije nachten het geval was) met HONGER. Eindelijk het gevoel dat ik niet kokhalzend naar mijn bord krachtvoer zou staan gapen om dan toch te besluiten het in de vuilbak te keilen.

 

En wat maakt een hongerig mens dat uit een winterslaap lijkt te zijn ontwaakt en wegens ‘3 dagen geen daglicht te hebben gezien en dus ook geen winkel’ niet echt iets in huis heeft?

 

Stap 1: De zoektocht: Je onderzoekt alle mogelijke plekken waar je je herinnert ooit voedsel te hebben achtergelaten.

 

Stap 2: Match them up! Zoek de link tussen de ingrediënten die je gevonden hebt en leg de elementen die echt niet in het rijtje passen terug op hun plaats. Ze komen ooit nog van pas :-) Probeer wel zoveel mogelijk kleuren te combineren (i.v.m. vitaminen).

 

Stap 3: Check ze: controleer aan vervaldatum en uitzicht of ze nog eetbaar zijn. Je wil immers niet opnieuw naar ‘coughing apathetic’ of ‘throwing up zombie’.

 

Stap 4: Combineer en eet :-) 

 

Wat ik gevonden heb:

- Whole wheat tortilla

- Restje cottage cheese

- Afgekookte kip (de kip uit de kippenbouillon tegen de griep die de mama is komen brengen)

- Een nog redelijk fris uitziende tomaat

- Een wortel (die heb ik altijd in huis voor de Guinea pig)

- Basilicum (tip van het huis: koop dat in diepvriesformaat, komt altijd van pas!)

- Likje cocktailsaus bij gebrek aan looksaus

 

Allemaal op een hoop (je weet op voorhand dat dit niet zal dicht gaan):

Picture 017.jpg

Resultaat na niet zo hoogstaand culinair bereidingsproces (1,5 minuut in de microgolf):  

 

Picture 018.jpg

 

Hij is kort daarna open geploft, maar het heeft gesmaakt!!!

 

Bijna-volledig-opgeknapte-Dillie

13:27 Gepost door Dillie | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ziek, griep, voeding, recovering, genezen |  Facebook |

06-02-11

Dilliefied: Comedy Casino @ GO-FIT Mechelen

Het is nog altijd redelijk friskes om te gaan fietsen aan een redelijk tempo (lees: Ik ben soms een pussy en heb een hekel aan koude. Met mijn wetsuit gaan fietsen, vond ik er wat over :-)), dus trakteerde ik mezelf nog maar eens op een spinningles.

 

spinningVoor de leken: spinning = op een fiets die vast staat op de grond lekker massaal zweten in groep, knusjes dicht bij elkaar, onder leiding van een begeleider die probeert boven de luide muziek instructies te schreeuwen en dat 1 uur lang en met als resultaat een grote plas zweet onder uw velo-machine.

 

Als je niet overtuigd bent van de fun-factor in bovenstaande definitie, lees dan zeker verder :-)

 

Vandaag was de eerste keer dat ik op zondag inschreef voor de spinningles, dus ik kende de begeleidster niet.
Zoals altijd begon de les met een beetje infietsen en aan een redelijk rustig tempo vooraan op je fiets en dan weer achteraan te fietsen, zittend, rechtstaand enzo verder. Maar al snel bleek dat lesgeefster Diane niet alleen getraind spinster was, zo zou ook ZO een zaal vullen tijdens een Comedy Casino avond. Ze start de les met enkele gevatte steken aan de habitués en verwittigt en passant dat nummer 13 nog niet begonnen is en al bijna dood is (de hartslag van iedereen is te zien op een groot scherm, ik was gelukkig niet nr 13 :-)
). Ze springt halverwege de les van haar fiets om een inzajé danspaske te placeren terwijl het zweet ons van het gezicht gutst en brult luidkeels mee op wat ze zelf noemt “kutmuziek uit de jaren 90” (of was het ‘kakmuziek’, I don’t recall the exact words :-)).
De muziek is bij momenten echt behoorlijk fout, wat ervoor zorgt dat je ook nog eens de neiging hebt van je fiets te vallen van’t lachen en je hartslag de hoogte in schiet. Kortom de spinning-ukkepuk (hoort wie spreekt) was hilarisch.

Na een uurtje zwoegen, laat de guitige spinster, bij wijze van beloning, een snoepdoos rondgaan, omdat we flink bakken gezweet hebben en uiteraard omdat je wat suiker kan gebruiken om terug op krachten te komen. Voor dat laatste moest ik jammer genoeg passen, gezien het ‘losing the dough’ experiment. DOH!

 

Een echte aanrader dus! Zijn er kandidaten om volgende zondag mee te gaan genieten van dit jolige optreden?

 

Ondertussen-opgedroogde-en-terug-op-adem-gekomen-Dillie

14:08 Gepost door Dillie in Sport | Permalink | Commentaren (3) | Tags: spinning |  Facebook |

02-02-11

Dilliefied: Dough loser Dillie is now totally beanified

Net als Jess lanceerde ik me begin deze week in het “losing the dough” experiment.

Ook ik heb menige uurtjes bonen gekookt om een valse start te vermijden en werd ook al geconfronteerd met de neveneffecten van dit project: mijn bonenverzameling is zienderogen uitgegroeid tot een kleurrijke, uit de hand gelopen bonenfretter-collectie.

 

Ik nodig jullie uit om mijn bonengallerij te bezoeken: 

Picture 023.jpg

Red kidney bonen, mungo bonen (nat en droog), borlotti bonen, gele soja, rode linze, groene linzen, kikkererwten, groene flageolet bonen, zwarte bonen, gekiemde soja bonen.

 

Wat hebben we intussen geleerd over bonen:

  1. Bonen koken over: al was ik gewaarschuwd nadat ik met Jess haar vuur van kokend bonensap had gered, heb ik intussen ook mijn vuur moeten ‘ontbonen’.
  2. Rode linzen hoef je niet te weken voor je ze kookt, want dan krijg je puree J (wel handig trouwens, aangezien je geen aardappelen mag eten).

 

Dag 1:

Mijn eerste LTD (‘losing the dough’)-ontbijt zag er als volgt uit (let op, niet voor gevoelige lezers): omelet van 2 hele eieren, proteïnepoeder, broccoli en zwarte bonen.

Alleen de geur al ’s morgens op een nuchtere maag is weerzinwekkend. Maar goed, ik dacht: “Don’t be a pussy Dillie, eat the damn thing.” De rest verliep vlotter, zonder meer.

 

Dag 2:

*burps* alleen al bij de gedachte dat ik terug een omelet zou moeten binnenscheppen, doet me huiveren, dus probeer ik op advies van Green-monster-shaker-specialist-Jess een ietwat lichterverteerbare optie uit: witte bonen, amandelmelk, chiazaad, proteïnepoeder “carribean chocolate”, proteïnepoeder “vanille” en pindakaas en dat alles in de mixer. Eerste hap… verrassend lekker… Hap.. begint te vervelen… Hap… Hoeveel kan er in zo’n klein potteke zitten???

 

Dag 3:

Het ontbijt blijft moeilijk. Ook amandelmelk met proteïne poeder, wat resulteert in een redelijk kleurloos naar klei smakend papje, is niet bepaald om naar uit te kijken en bovendien heb je een uurtje later weer honger. Ik moet nog eens bij Jesske in de leer, want het schijnt haar net dat tikkeltje makkelijker af te gaan. Zij plant iets beter haar maaltijden en neemt meer tijd om het zo eetbaar mogelijk te maken. Ik ga vanaf morgen NOG meer mijn best proberen doen.

Tot gisteren kon ik beamen dat, ook ik, geen geurspoor achterliet, maar op dag 3 is er zowat een oorlog uitgebroken. Alsof mijn dunne darm ruzie heeft met mijn dikke darm en mijn pancreas tussen beiden komt om de gemoederen wat te bedaren. Let’s blame de beans!

Benieuwd of mijn bureau morgen een gaskamer wordt. Als ik meeting cancellations krijg, weet ik waarom J

 

Moraal van deze driedaagse: liefste vrienden en geïntrigeerde collega’s: DO NOT TRY THIS AT HOME JUST YET. J Let the fools try it first!

 

To be continued…

 

Dillie

23:25 Gepost door Dillie | Permalink | Commentaren (4) | Tags: losing the dough, bonen |  Facebook |