28-02-11

J&D-ified: Lekker vegetarisch… op het bloederige keukenincident na

Op het menu vandaag: Tarte tatin met witloof en bataat.

Bron: Lichtelijk aangepaste versie uit het boek “Verrukkelijk vegetarisch”

 

Ingrediënten voor 4 personen (in de praktijk eerder 3, tenzij het een voorgerecht is):

  • 500 gr witloof
  • 500 gr bataat (voor de leken: de oranje uitziende patat, ook “zoete aardappel” genaamd)
  • 75 gr vet om in te bakken (in mijn geval superboter)
  • 20 gr suiker (of strooit er gewoon wat op, like I do :-))
  • 1 goeie scheut balsamicoazijn, voor meetfreaks: een koffielepel
  • Tijm, peper, zout
  • Een paar sappige vingers

 

Voor het deeg:

  • 150 gr bloem (mijn versie: 1/3 volkoren bloem, kikkererwtenmeel, witte bloem)
  • 4 eetlepels olijfolie (dat is juist met spoons, met een gewone eetlepel zal je een beetje meer moeten gebruiken)
  • 4 eetlepels water (idem als voor olie)
  • Zout

 

Picture 009.jpg

 

Bereidingswijze:

  • Snijd het witloof in 2, haal de bittere kern eruit en stoof in boter gedurende 10 min.
  • Schil ondertussen de bataten en snijd ze in de lengte in plakken.

 

Opgelet, dit is een gevaarlijke stap Tong uitsteken Zelfs een geoefende kokkin schuift nogal eens uit met vlijmscherp materiaal. U ziet de schuldige op de achtergrond grijnzen.

 

 

Picture 014.jpg

  • Las even een pauze in om het bloed te stelpen en een plakker open te prutsen met 1 hand Roepen
  • After all drama: Bak de bataten gedurende 5 minuten (halverwege omdraaien).
  • Strooi de suiker over het witloof.
  • Druppel de balsamicoazijn over het witloof en roer door elkaar zodat de smaken zich kunnen verspreiden. (Ik laat zelf de witloof afkoelen en uitlekken op keukenpapier om een vochtig boeltje te voorkomen.)
  • Bekleed de bodem van een ovenbestendige pot met de witloofblaadjes en leg dan de bataatschijven erover. Kruid goed met tijm, peper en zout. Anders wordt het flets.

 

Picture 021.jpg

 

  • Maak het deeg: meng de bloem, olijfolie, water en zout tot het een mooi deegje vormt en rol dan uit.

 

Bij gebrek aan een deegroller, doet een fles wijn perfect dienst :-)

 

Picture 018.jpg

 

  • Leg het deegvelletje over de bataten en zorg dat alles goed bedekt is. Duw de buitenkanten van het deeg naar binnen.
  • Bak de taart 30 minuten in een voorverwarmde oven dan 180°C.
  • Keer de taart om en tadaaaaaaaaaaaaa :-D

 

Picture 028.jpg

 

 Zoek dan een rustig plaatsje op, leg een goeie soulplaat op en… enjoy!

18:28 Gepost door Dillie in Kokkerellen | Permalink | Commentaren (4) | Tags: witloof, bataat, tarte tatin, kokkerellen |  Facebook |

25-02-11

J&D-ified: Quinoa Cookies

Foodie alert ahead Stoer

 

Quinoa is een plant die al meer dan 5.000 jaar gecultiveerd wordt door indianenstammen op de quinoa.jpghoogvlaktes van de Andes in Bolivië. Volgens de mythologie is quinoa op de Aarde achtergebleven als restant van een godenmaaltijd en sindsdien werd zij altijd beschouwd als een onsterfelijk voedingsmiddel.


Belangrijk is ook dat de eiwitten in quinoa alle essentiële aminozuren in de juiste verhouding hebben. Qua samenstelling zou quinoa evenwichtiger zijn dan rijst, maïs of soja en heeft het zelfs een nutritionele voedingswaarde die vergelijkbaar is met deze van moedermelk. Quinoa bevat eveneens een grote hoeveelheid vitamines zoals B1, B2, B3, C en het is een grote bron van mineralen zoals calcium, ijzer, fosfor en magnesium. (Bron: Goed Gevoel)

 

Receptje voor Quinoa Cookies, vertaald van een receptje van Fitnessista:

 

Ingrediënten

  • 1 eetlepel gemalen lijnzaad vermengd met 3 eetlepels amandelmelk
  • 2 eetlepels cashew boter
  • 1/4 cup ahorn siroop
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1/2 cup quinoa vlokken
  • 1/2 cup quinoa bloem
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel baking soda
  • 1/2 theelepel kaneel
  • snufje zout
  • toppings naar keuze bijvoorbeeld peanut butter chips en sprinkles (chocolade, rozijnen, stukjes appel, confituur, nootjes, ... kan allemaal)

IMG_2695.JPG

 

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175°C
  • Meng de droge ingrediënten in één kom
  • Meng de natte ingrediënten in een andere kom
  • Voeg de droge mengeling langzaam toe aan het natte mengsel, terwijl je blijft roeren met een garde (met 2 zijn is handig, zeker als je nog stijve armen hebt van de pilates Lachen)
  • Voeg je toppings toe naar keuze
  • Vorm kleine hoopjes op een bakpapier
  • Schuif de bakplaat in de oven
  • Ga voor de oven zitten wachten tot de 10 lange minuten om zijn

IMG_2694.JPG

  • Haal uit de oven

IMG_2698.JPG

  • Besmeer met een dikke klodder hazelnootpasta

IMG_2700.JPG

ENJOY

 

 

20:23 Gepost door Jessica Berden in Kokkerellen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: kokkerelen, quinoa, foodie, bakken, recept, koekjes |  Facebook |

21-02-11

J&D-ified: Yoga For Runners

 

Aan onze conditie werken we genoeg: zwemmen, fietsen, lopen...

Nu ook nog evenwicht en kracht:

 

yoga.jpg

 

Yoga is goed voor lichaam en geest

Zowel voor mensen

IMG_2677.JPG

als voor katten

 

mistyyoga.jpg

 

18:00 Gepost door Jessica Berden in Ontspanning, Sport | Permalink | Commentaren (2) | Tags: sport, yoga, kracht, evenwicht, kattenyoga |  Facebook |

20-02-11

Dilliefied: Dillie steekt een eerste streep over: de startstreep

Zaterdag 19 februari, op het programma: de eerste ‘Over de Streep’-ontmoeting. Dit is de dag waarop Coach Stijn en zijn 4 ietwat zenuwachtige poulains voor het eerst de koppen samen steken om aan het triatlon avontuur te beginnen.

 

triatlon, Stijn Demeulemeester, Over de streep, VTDL

Alle 4 wisten we niet goed wat ons te wachten stond. We hadden elkaar al op voorhand op het net proberen terugvinden. Al snel had Nancy dit blogje gevonden, waarna we even met elkaar gebeld hebben. Een dag of 2 later had ik Stevens blogje gevonden en wisselden we enkele mails uit. Kandidaat 4 – Griet - was nog even een mysterie, maar ook zij nam enkele dagen voor de ontmoeting even contact op via mail.

 

Onze eerste date ging door in het Sportkot van de KU Leuven. Omdat ik soms net iets te weinig vat heb op de tijd, was ik 2u voor arrival time opgestaan om mijn zak klaar te maken en op’t gemakje te vertrekken. Ik had maar een 6 tal uur tijd over om te slapen na een avondje op de zwier met vrienden (waarvan ik trouwens veel te vroeg alleen en met een beetje tegenzin naar huis ben vertrokken, om toch ietwat ‘fris’ voor de dag te komen). Maar wat maakt het uit? Ik deed toch geen oog dicht. Beetje zenuwachtig? :-)

 

triatlon,stijn demeulemeester,over de streep,vtdlMet kleine oogjes vertrok ik naar Leuven. Nu wil het toch wel lukken dat ik in mijn agenda “Tervuurse-steenweg” had genoteerd. Daar aangekomen: geen Sportkot, noch zwembad te bespeuren. Een voorbijganger wist me te vertellen dat er wel een Sportkot is in Leuven, maar dat op de “TervuurseVEST” lag. Aaaaargh! Dat is zo’n Dillie-stoot! Met een paar minuutjes vertraging kwam ik dan toch aan… als laatste   :-) Ik herkende al meteen Steven en vermoedde dat de andere dames Nancy en Griet zouden zijn. Vanaf het eerste moment klikte het met alle 3 de medekandidaten. De sfeer was los en iedereen had er zin in! YIHAAA!

 

triatlon,stijn demeulemeester,over de streep,vtdlEven later werden we ook vergezeld van Stijn en konden we van start gaan. De eerste fase bestond eruit kleding te passen. We wisten dat we een wedstrijdpakje kregen om herkenbaar te zijn tijdens wedstrijden, maar daarnaast worden we ook voorzien van een fietsbroek (jaja, inclusief mouchi spons  :-)) en fietstruitje. Met zo’n garderobe kan je toch niet anders als in stijl finishen :-) Daarnaast mogen we gebruik maken van een pro wetsuit. Dat laatste hebben we ook meteen aan een test onderworpen. Na enkele tips & tricks van Stijn, heeft iedereen zich met veel gepuf, gegiechel en (dan al) nat in’t zweet in het ding gewurmd. Daarna zijn we ermee in het water geplonsd en hebben we geleerd wat voor triatleten redelijk essentieel is: het ding zo rap mogelijk uitkrijgen. Na al het neopreen-plezier hebben we wat op techniek gewerkt. Stijn heeft onze fouten geobserveerd en zal op basis daarvan oefeningen opstellen. Griet en ik hebben een gelijkaardige zwemstijl, we zwemmen allebei niet breed genoeg waardoor je teveel met de benen gaat bijsturen en zo weerstand creëert. Daar zal dus bij ons op gefocust worden. Conclusie voor diegenen die dat nog niet wisten: Zwemmen is een über-technische sport! Baantjes trekken als een zot heeft weinig zin als je techniek suckt :-) Eerst techniek aanscherpen dus!

 

triatlon,stijn demeulemeester,over de streep,vtdlNa een spaghetti en flink wat getater (Stijn Demeulemeester = tettergat) hebben we ons dan gelanceerd in de tweede meest technische discipline: lopen. Ik was verbaasd hoeveel de techniek ook daar je loopstijl kan verbeteren en je inspanning kan verminderen. Het zal wel nog veel oefening vragen. Te vermijden: ‘running gorilla’ houding :-)

 

Aan het eind van ons dagje gekomen, hebben we nog wat ludieke groepsfoto’s gemaakt. Deze zullen vermoedelijk op de VTDL website komen.

Geladen met grote bidons Sports Control sportdrank en drinkflessen zijn we moe en voldaan huiswaarts gekeerd. Ik heb geslapen als een roosje :-)

 

Nu rest ons alleen op ons persoonlijk schemaatje te wachten en dan kunnen we écht van start gaan! Ik kijk er enorm naar uit!

18-02-11

Dilliefied: My First Pandan rice bread

2Pandanrijst%20FTO%20100.jpgEerst even dit voor de ‘foodies’ onder jullie: Pandan rijst is een zilvervliesrijst, afkomstig uit het Noordoosten van Thailand. Tijdens het koken komt een heerlijk aroma vrij dat lijkt op de zachte geur van pandanblad. Deze zilvervliesrijst is erg voedzaam. Dit komt doordat bij zilvervliesrijst een minder groot deel van de korrel wordt weggeslepen dan bij witte rijst. Hiermee blijven de eiwitten, voedingsvezels en vitamine B bewaard.

 

Ingrediënten voor een middelgroot brood:

 

240 ml. water

1 ei

50 gr. volkorenmeel

375 gr. Bloem (volgende keer probeer ik meer bloem te vervangen door volkoren meel)

150 gr. koude goed droog gekookte pandan rijst

2½ eetl. Soja eiwitpoeder

1½ theel. zout

2 theel. Ongeraffineerde Gold Cane sugar (je kan ook witte suiker gebruiken als’t echt moet :-))

15 gr. (super)boter

5 gr. Instand gist

 

(Recept gebaseerd op eentje dat ik gevonden heb op deze site.)

 

Bereidingswijze:

 

Ik maakte dit broodje in mijn supersonische broodbakmachine. Ugly as hell, but it’s the best!

 

panasonic

 

Standaard programma, large bread, medium crust.

 

Dillies tip: als je een broodbakmachine met timer hebt, stel hem dan in zodat je brood ’s morgens klaar is. Geen wekker nodig, want je wordt wakker door de heerlijke geur van vers gebakken brood, mmmmm :-D

 

Het resultaat:

 

Hot hot hot nog in zijn vormpje:

brood

 Released:

brood,kokkerellen,bakken

En ready to eat! Enjoy!

brood,kokkerellen,bakken

 

 

16:27 Gepost door Dillie in Kokkerellen | Permalink | Commentaren (3) | Tags: brood, kokkerellen, bakken |  Facebook |

13-02-11

Dilliefied: When coughing apathetic zombie gets hungry again

Wawie! Na 3 dagen van pure ellende: koorts, hoesten (zo hard dat je bloed proeft omdat de boel open ligt), spierpijn tot in uw kleine teen en zelfs uw huid die pijn doet… RELIEF! Vandaag stond ik op na 8u slaap (in plaats van 10u aan 1 stuk door zoals de voorbije nachten het geval was) met HONGER. Eindelijk het gevoel dat ik niet kokhalzend naar mijn bord krachtvoer zou staan gapen om dan toch te besluiten het in de vuilbak te keilen.

 

En wat maakt een hongerig mens dat uit een winterslaap lijkt te zijn ontwaakt en wegens ‘3 dagen geen daglicht te hebben gezien en dus ook geen winkel’ niet echt iets in huis heeft?

 

Stap 1: De zoektocht: Je onderzoekt alle mogelijke plekken waar je je herinnert ooit voedsel te hebben achtergelaten.

 

Stap 2: Match them up! Zoek de link tussen de ingrediënten die je gevonden hebt en leg de elementen die echt niet in het rijtje passen terug op hun plaats. Ze komen ooit nog van pas :-) Probeer wel zoveel mogelijk kleuren te combineren (i.v.m. vitaminen).

 

Stap 3: Check ze: controleer aan vervaldatum en uitzicht of ze nog eetbaar zijn. Je wil immers niet opnieuw naar ‘coughing apathetic’ of ‘throwing up zombie’.

 

Stap 4: Combineer en eet :-) 

 

Wat ik gevonden heb:

- Whole wheat tortilla

- Restje cottage cheese

- Afgekookte kip (de kip uit de kippenbouillon tegen de griep die de mama is komen brengen)

- Een nog redelijk fris uitziende tomaat

- Een wortel (die heb ik altijd in huis voor de Guinea pig)

- Basilicum (tip van het huis: koop dat in diepvriesformaat, komt altijd van pas!)

- Likje cocktailsaus bij gebrek aan looksaus

 

Allemaal op een hoop (je weet op voorhand dat dit niet zal dicht gaan):

Picture 017.jpg

Resultaat na niet zo hoogstaand culinair bereidingsproces (1,5 minuut in de microgolf):  

 

Picture 018.jpg

 

Hij is kort daarna open geploft, maar het heeft gesmaakt!!!

 

Bijna-volledig-opgeknapte-Dillie

13:27 Gepost door Dillie | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ziek, griep, voeding, recovering, genezen |  Facebook |

06-02-11

Dilliefied: Comedy Casino @ GO-FIT Mechelen

Het is nog altijd redelijk friskes om te gaan fietsen aan een redelijk tempo (lees: Ik ben soms een pussy en heb een hekel aan koude. Met mijn wetsuit gaan fietsen, vond ik er wat over :-)), dus trakteerde ik mezelf nog maar eens op een spinningles.

 

spinningVoor de leken: spinning = op een fiets die vast staat op de grond lekker massaal zweten in groep, knusjes dicht bij elkaar, onder leiding van een begeleider die probeert boven de luide muziek instructies te schreeuwen en dat 1 uur lang en met als resultaat een grote plas zweet onder uw velo-machine.

 

Als je niet overtuigd bent van de fun-factor in bovenstaande definitie, lees dan zeker verder :-)

 

Vandaag was de eerste keer dat ik op zondag inschreef voor de spinningles, dus ik kende de begeleidster niet.
Zoals altijd begon de les met een beetje infietsen en aan een redelijk rustig tempo vooraan op je fiets en dan weer achteraan te fietsen, zittend, rechtstaand enzo verder. Maar al snel bleek dat lesgeefster Diane niet alleen getraind spinster was, zo zou ook ZO een zaal vullen tijdens een Comedy Casino avond. Ze start de les met enkele gevatte steken aan de habitués en verwittigt en passant dat nummer 13 nog niet begonnen is en al bijna dood is (de hartslag van iedereen is te zien op een groot scherm, ik was gelukkig niet nr 13 :-)
). Ze springt halverwege de les van haar fiets om een inzajé danspaske te placeren terwijl het zweet ons van het gezicht gutst en brult luidkeels mee op wat ze zelf noemt “kutmuziek uit de jaren 90” (of was het ‘kakmuziek’, I don’t recall the exact words :-)).
De muziek is bij momenten echt behoorlijk fout, wat ervoor zorgt dat je ook nog eens de neiging hebt van je fiets te vallen van’t lachen en je hartslag de hoogte in schiet. Kortom de spinning-ukkepuk (hoort wie spreekt) was hilarisch.

Na een uurtje zwoegen, laat de guitige spinster, bij wijze van beloning, een snoepdoos rondgaan, omdat we flink bakken gezweet hebben en uiteraard omdat je wat suiker kan gebruiken om terug op krachten te komen. Voor dat laatste moest ik jammer genoeg passen, gezien het ‘losing the dough’ experiment. DOH!

 

Een echte aanrader dus! Zijn er kandidaten om volgende zondag mee te gaan genieten van dit jolige optreden?

 

Ondertussen-opgedroogde-en-terug-op-adem-gekomen-Dillie

14:08 Gepost door Dillie in Sport | Permalink | Commentaren (3) | Tags: spinning |  Facebook |