17-03-11

Dilliefied: Dillie-style zwemtechniek - advies gevraagd!

De natuurlijke Dillie-Style zwemtechniek staat nog niet helemaal op punt. Zonder op iets te letten ziet het eruit alsof ik waterballet aan't doen ben (let op de hoogzwaaiende armen):

 

Wel elegant, niet? :-)

Na de commentaar van Coach Joost, zijnde: sneller uithalen, ellebogen hoger trekken, minder met de armen zwaaien, ziet het er al ietwat gestroomlijnder en minder whale-ish uit:

 

Ik doe wel iets vreemds met mijn handen, maar weet niet goed wat. Nu een beetje meer gorilla-houding (minder overslag, armen breder insteken) en we zijn op de goeie weg.

Klein detail: ik lijk op het 2de filmpje met 'betere techniek' toch minder snel te gaan... hmmm... er is nog werk aan de winkel! 

Iemand nog tips? Lemme hear it!

20:30 Gepost door Dillie in Sport | Permalink | Commentaren (17) | Tags: zwemmen, zwemtechniek, crawl, triatlon |  Facebook |

Commentaren

ik doe da ook soms zo met mijn hand!!! zo'n rare hoek maken hé? bizar hoor! we blijven oefenen hé

Gepost door: Jess | 17-03-11

Reageren op dit commentaar

ahja en als ik op mijn techniek let om iets "nieuws" aan te passen; ga ik ook trager. da's omda'k mij daarop concentreer

Gepost door: Jess | 17-03-11

Reageren op dit commentaar

Hoi hoi,

Zelf nog een groentje hoor, maar ik steek mijn armen iets vroeger in het water, net voor mijn hoofd, zodat ze gestroomlijnd in het water schuiven, en mijn armen die volgen :-)
Nu lijkt het dat je je armen net iets teveel plat in het water laat zakken.

Succes ermee!

Gepost door: Peter | 17-03-11

Reageren op dit commentaar

oei nee peter da mogen we absoluut juist niet doen, zo dichtbij insteken, daar kreeg ik altijd voor onder mn voeten :)

Gepost door: jess | 17-03-11

Ben zelf ook geen expert, maar heb zelf wel al veel nuttige tips gehad van mensen die er iets van kunnen weten (triathlon veteranen):
- ge trekt uw arm precies in een rechte lijn naar onder. Uw hand moet eigenlijk vanuit het bovenaanzicht een "S" maken (maar ook niet overdrijven)
- als ge in de helft van die stuwbeweging zijt zou uw arm ook niet gestrekt maar juist vrij dicht (elleboog op 90 graden) tegen uw lichaam moeten zitten = dat vergt minder kracht
- iedere stuwbeweging volledig afwerken, dus uw arm niet te snel uit het water halen en die stuwbeweging zo lang mogelijk maken
- ge moet eens proberen om telkens na die stuwbeweging uw "zweef periode" zo lang mogelijk te maken : dus als ge uw elleboog over uw rug haalt, dat gewoon iets trager doen. Kwestie van uw vorige stuwbeweging zoveel mogelijk te benutten.

En een tip die ik af en toe zelf vergeet : hoe sneller ge probeert te zwemmen, hoe trager ge gaat, en omgekeerd. Rare redenering, maar het is zo ;) (bij mij althans)

Gepost door: Davy | 17-03-11

Reageren op dit commentaar

@ Peter: dan zorg je toch voor meer weerstand? Ni beter 'ver' insteken?

@ Davy: mercikes! Heb verschillende tips idd al gehoord, ik ge proberen er meer op te letten.

@ Beiden: wie zijn jullie? --> op facebook toevoegen?

Gepost door: Dillie | 17-03-11

Reageren op dit commentaar

SLEPEN, Dillie! Sleep-oefeningskes :) (staat in mijn schema als: efficiënt slApen)..

Gepost door: Steven | 18-03-11

Reageren op dit commentaar

Ik vind het niet netjes dat ge uw zwemtechniek "whale-ish" noemt. Die walvis mag er dan wel lomp uitzien, u houdt hem niet bij! ;)

Gepost door: Sjaak de Pastinaak | 18-03-11

Reageren op dit commentaar

Daar heb je'n punt! 't is dus nog erger. Ik zie er ni alleen zo lomp uit als een walvis, ik kan hem ook niet eens bijhouden!Sorry mr Pastinaak (1 van mijn favo-groenten :-))

Gepost door: Dillie | 18-03-11

Met 5 collega's licentiaten LO, 2 verschillende trainers op de zwemschool, vorig jaar nog een andere trainer, ben ik tot de conclusie gekomen dat er geen volledige eensgezindheid bestaat. Historisch is er ook een evolutie te merken. De S slag werd vroeger meer gepromoot, nu niet meer.
Over sommige zaken zijn ze het meestal wel eens
* elleboog hoog
* zorgen dat je niet met je onderarm op het water 'valt'; dus eerst je hand en dat is inderdaad een beetje raar hoe je die moet houden.
Ik denk dat onze school het leert naar wat Davy vertelt.

De verschillen zitten 'm (naar wat ik gezien heb) vooral in de 'timing' van de armbeweging. Wij hebben zo goed als nooit (als ik het goed kan schrijven) twee handen voor ons hoofd tegelijk. Maar 't is moeilijk om te schrijven.

Ik heb hier thuis wat boeken liggen over zwemtechniek en ook daar zijn verschillen. In één boek is er zelfs een expliciet stuk over 'stijlverschillen' binnen crawl. Het is echt geen verzinsel dat het mede daarom 'vrije slag' wordt genoemd.
Eenzelfde geldt trouwens voor schoolslag. Vroeger waren de armbewegingen groter, nu past men de 'schroef'techniek toe.
(vroeger gingen de armen bijna volledig horizontaal, waardoor je lichaam natuurlijk meer weerstand voelde, maar men meende meer kracht te kunnen uitoefenen).
Je moet maar eens zien naar filmpjes van kampioenen van 30 jaar geleden.

Ik probeer zoveel mogelijk te leren van alle coaches (iedereen heeft zijn eigen accenten) en de 'kern'regels te onderhouden.
Verder maken ze trouwens nog eens onderscheid in duurzwemmen (lange afstanden boven 1 km) en sprintzwemmen, zwembadzwemmen en openlucht zwemmen.

Moraal van het verhaal : een eensluidend verhaal is er niet.

Gepost door: kaat | 18-03-11

Reageren op dit commentaar

Helemaal waar :-) en idd, die "vallende arm" heb ik al vaak als commentaar gehad, moet ik op letten!!

Gepost door: Dillie | 18-03-11

PS : Odile, in sportoase zijn er lessen waterballet, als je zin hebt ;-) ... en nee jouw zwemstijl lijkt daar helemaal niet op (op ballet) ... velen zouden tekenen voor jouw zwemmen !

Gepost door: kaat | 18-03-11

Reageren op dit commentaar

Kijk eens op
http://www.swimsmooth.com/

Megaveel goeie tips.

Een ex-ODSer

Gepost door: David | 18-03-11

Reageren op dit commentaar

Leuk een ODS'er!! Hoe hebt jij het ervaren? Heb je facebook? Voeg je me effe toe?

PS: Swim smooth heb ik een tijdje geleden al ontdekt, heb er al menige uren gefascineerd naar gekeken :-)

Gepost door: Dillie | 18-03-11

ODS was een zeer leuke ervaring. Zo leuk zelfs dat Stijn me nu nog traint.

Gepost door: David | 18-03-11

ik ben ook op Mr.Smooth, raak er maar niet op uitgekeken ;-)

Gepost door: kaat | 18-03-11

Reageren op dit commentaar

Ha,
Tof zo'n filmpje van jezelf!
Het eerst wat me opvalt is dat je maar 75 % van je slag maakt, de laatste 25% de duwfase maak je niet af.
Je komt zeg bij je heup al het water uit. Je kunt de slag veel langer maken. Uit het laatste stukje, de duwfase, kun je nog veel kracht halen. Je voorste arm moet hoog blijven wanneer je dan ademt het als een soort kussentje kan gebruiken. Als je krachtiger afzet (duw) dan kun je voor makkelijker strekken.
Succes! Carla

Gepost door: Carla | 19-03-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.