29-04-11

Dilliefied: experiment gierst - gezonde taart

’t Was lang geleden maar… TIME TO BAKE AGAIN!

Vandaag had ik zin in een experiment met ‘Gierst’. Ik ken dat ingrediënt niet goed en mijn lieve mama kwam met een doos vol culinaire ‘miskoopjes’, waaronder een ongeopende zak gierst, met de boodschap “Ga jij er wat mee doen?” en een blik van “Jij bent de enige die dat somehow ERGENS in verwerkt krijgt. Please do something!”.

UITERAARD! :-D

Voorwoord voor de foodies:

Picture 007.jpgGierst bevat meer eiwit en ijzer dan eender welke andere graansoort en is verkrijgbaar in de vorm van graankorrels, vlokken en meel. Het heeft een krachtig aroma en is een goed alternatief voor andere graansoorten. Gierst kan gebruikt worden in soep, pudding of muesli. Het graan bevat veel magnesium (ah ah!) en vitamine B en is gunstig voor het cholesterolgehalte. Bovendien is gierst glutenvrij.

 

So here we go voor gezonde taart:

Ingrediënten:

  • 2 appels
  • sap van 1/2 citroen
  • 2 eieren gesplitst
  • 250 gr magere kwark
  • 3 el melk
  • 2 el honing
  • 50 gr gierstvlokken
  • 2 à 3 el gemalen amandelen
  • Boter en bloem om ovenschaal in te vetten

Picture 009.jpg

Bereidingswijze:

  • Schil de appels en verwijder het klokhuis.
  • Snijd ze in dunne plakjes en besprenkel met citroensap
  • Meng de eidooiers met kwark, melk en honing.
  • Schep de gierst erdoor.
  • Klop eiwitten stijf en schep samen met de appelplakkies door het kwarkmengsel.
  • Vet de ovenschaal in, ga er even met bloem over en giet het mengsel erin.
  • Strooi de gemalen amandelen over het mengsel (dank u Bob:-p).

    Picture 003.jpg

 

  • Bak in een voorverwarmde oven van 180 graden gedurende 45 min (55 min in origineel recept --> volgens mij is’t dan gecarboniseerd Knipogen).

Picture 004.jpg

Resultaat: lekker luchtig en licht verteerbaar :-)

Enjoy this no-junk-pie :-)

Voor het originele recept: klik hier. 

Commentaren

En? Was het te eten? tziet er toch ni slecht uit...

Gepost door: Louise | 29-04-11

Reageren op dit commentaar

Ja hoor, lekkerrrrrr!

Gepost door: Dillie | 29-04-11

Ziet er goed uit, beetje fluffy.. :)

Gepost door: Steven | 30-04-11

Reageren op dit commentaar

Om de ochtend goed te beginnen dacht ik dit receptje gelijk ook eens uit te proberen, maar kom net van de winkel en heb die gierstvlokken nergens gevonden. Waar zou ik dat ergens kunnen vinden? :)

Gepost door: Annelies | 30-04-11

Reageren op dit commentaar

Leuk dat ik iemand aangezet heb tot (gezond) bakken :-) Gierst kan je vinden in de natuurwinkel (Bioplanet bv). Je kan in dit geval gierst ook vervangen door havermout als de bak-goesting te groot is :-) Als je graag zoet eet, voeg extra honing toe. Succes!

Gepost door: Dillie | 30-04-11

Het ziet er wanhopig vies uit haha.

Gepost door: danique | 30-04-11

Reageren op dit commentaar

Euhm... bedankt I guess :-)

Gepost door: Dillie | 30-04-11

Je bent wel de amandelen vergeten bij de bereiding.

Gepost door: Bob De Baecke | 21-12-11

Reageren op dit commentaar

Sorry, die zijn om erover te strooien :-)

Gepost door: Dillie | 22-12-11

De commentaren zijn gesloten.