29-04-11

Dilliefied: experiment gierst - gezonde taart

’t Was lang geleden maar… TIME TO BAKE AGAIN!

Vandaag had ik zin in een experiment met ‘Gierst’. Ik ken dat ingrediënt niet goed en mijn lieve mama kwam met een doos vol culinaire ‘miskoopjes’, waaronder een ongeopende zak gierst, met de boodschap “Ga jij er wat mee doen?” en een blik van “Jij bent de enige die dat somehow ERGENS in verwerkt krijgt. Please do something!”.

UITERAARD! :-D

Voorwoord voor de foodies:

Picture 007.jpgGierst bevat meer eiwit en ijzer dan eender welke andere graansoort en is verkrijgbaar in de vorm van graankorrels, vlokken en meel. Het heeft een krachtig aroma en is een goed alternatief voor andere graansoorten. Gierst kan gebruikt worden in soep, pudding of muesli. Het graan bevat veel magnesium (ah ah!) en vitamine B en is gunstig voor het cholesterolgehalte. Bovendien is gierst glutenvrij.

 

So here we go voor gezonde taart:

Ingrediënten:

  • 2 appels
  • sap van 1/2 citroen
  • 2 eieren gesplitst
  • 250 gr magere kwark
  • 3 el melk
  • 2 el honing
  • 50 gr gierstvlokken
  • 2 à 3 el gemalen amandelen
  • Boter en bloem om ovenschaal in te vetten

Picture 009.jpg

Bereidingswijze:

  • Schil de appels en verwijder het klokhuis.
  • Snijd ze in dunne plakjes en besprenkel met citroensap
  • Meng de eidooiers met kwark, melk en honing.
  • Schep de gierst erdoor.
  • Klop eiwitten stijf en schep samen met de appelplakkies door het kwarkmengsel.
  • Vet de ovenschaal in, ga er even met bloem over en giet het mengsel erin.
  • Strooi de gemalen amandelen over het mengsel (dank u Bob:-p).

    Picture 003.jpg

 

  • Bak in een voorverwarmde oven van 180 graden gedurende 45 min (55 min in origineel recept --> volgens mij is’t dan gecarboniseerd Knipogen).

Picture 004.jpg

Resultaat: lekker luchtig en licht verteerbaar :-)

Enjoy this no-junk-pie :-)

Voor het originele recept: klik hier. 

18-04-11

Dilliefied: Antwerp 10 Miles – a milestone

Sport,lopen,Antwerp 10 miles,mission accomplishedZondag 17 april stond ‘Antwerp 10 Miles’ op het programma. Zoals jullie eerder al konden lezen (Indien niet: FOEI! Lees dan eerst dit blogpostje), vreesde ik een beetje voor die ellenlange afstand van 16km. Ik had nog nooit meer dan 13 km achter elkaar gelopen en hoewel ik de laatste trainingsweken vlotjes was doorgekomen, bleven de knietjes toch mijn ‘zorgenkindjes’

Dus, worstelden we ons zo ver mogelijk door de meute naar voor tot bij het bord 1u30 – 1u45. Daar stonden we nog wat zenuwachtig te trappelen tot er een dikke 10 minuutjes later eindelijk beweging in kwam en we van start konden gaan. SJAKAAAA! En bij de eerste pasjes waren de zenuwen meteen verdwenen en kon de fun beginnen. Geflankeerd door Steven en Tanju verliepen de eerste kilometers lekker smooth op 1 detail na: de grote mensenmassa die de 10 Miles transformeerde in een reuze hink-stap-sprong spel. Elk gaatje werd benut (ok dat klikt even fout, I explain): Gaatje? GAAN!... en vertragen. Gaatje? GAAN!... en weer vertragen… Snappie? :-)

Het doel was het parcours uit te lopen op ongeveer een uurtje en een half, dus aan een dikke 10km/u. Haalbaar? Ik had er intussen vertrouwen in :-)

sport,lopen,antwerp 10 miles,mission accomplishedNa enkele kilometers was Tanju de pist in. Dus cruisede ik verder met mijn private pacer Steven. Hij wist me te vertellen wanneer best wat in te houden en wanneer het moment er was om te pappen! Af en toe kreeg ik een busje uit de drankbelt toegestopt en werd ik wat verfrist (lees: de beker die ik al lopend bij de drankpost probeerde leeg te drinken, kreeg ik in mijn gezicht gekletst begeleid door een brede, voldane glimlach van Steven).

Halverwege de wedstrijd zat de moed er nog altijd goed in. We sloegen erin een behoorlijk tempo aan te houden. Zelfs de tunnels met bijhorende knocked out lopers, die de afstand (of temperatuur? Intensiteit?)  wat onderschat hadden en op een ongelukkige manier kennis hebben mogen maken met het Antwerpse beton, konden me niet intimideren.

Nog enkele kilometers verder kwam de finish in zicht en dat wil zeggen: tijd voor een berekende spurt! Alles geven! En zo eindigde ik als 8555ste met een mooie tijd van 1u 35min aan gemiddeld 10,2 km/u. Achteraf bekeken had ik nog iets meer gas kunnen geven, want ik kwam fris als een hoentje aan en kon eigenlijk makkelijk nog een paar kilometer doorgaan. Dat weten we dan ook weer :-)

De Antwerp 10 Miles waren gewoonweg super! Top sfeer, leuk parcours en een mooi resultaat.

Mission accomplished!

En wat nog meer is… het begint stilaan te kriebelen om me te wagen aan een halve marathon! :-D

Een sfeerbeeldje:

id259810-10-miles-110417-06733-jpg-960x700-n.jpg

Bron beeld van de medaille: gepikt van de blog van Kaat :-)

14-04-11

J&D-ified: SOYJOY

Gek als wij zijn op eten en vooral op gezond(er) eten, waren wij heel blij met de ontdekking van SOYJOY, dat we leerden kennen via The Insiders.

Deze nieuwe fruitreep bevat soya (duh :-)), fruit, noten en verder niet echt iets heel dodgy. Er zijn zeven smaken voor de Belgische markt: blauwe bessen, sinaasappel, appel, banaan, aardbei, gojibessen en pruimen.

soyjoy.jpg

(Bron: http://www.retail-deli.be)

Een reepje weegt 30 gram en bevat zo'n 130 calorieën en dankzij de soya bijna 5 gram proteïne; not bad!

De soyaboon is een bron van plantaardige proteïnes, weinig (onverzadigde!) vetten en een lage glycemische index, zodat de energie traag vrijgegeven wordt.

Wat vinden wij er van?

  • Smaak: lekker, fruitig, behoorlijk zoet
  • Geur: yummie!
  • Textuur: doet een beetje denken aan peperkoek
  • Verpakking: kleurrijk, nodigt uit om op te eten
  • Fill-me-up-factor: niet erg veel calorieën maar toch een goed vullend tussendoortje

IMG_1293.JPG

(Bron: www.zevendonk.be)

 

Verder is het gemakkelijk om bij de hand te hebben voor als er een hongertje toeslaat en zien we het ook als een goede reep voor bijvoorbeeld tijdens het fietsen: geen mega caloriebom t.o.v. echte sportrepen. Sure, zulke dingen kan je zelf maken, maar dit is wel makkelijk mee te nemen omdat het afzonderlijk verpakt is.

De repen zijn voorlopig nog niet makkelijk te verkrijgen in België maar wij geven je de kans om ze nu al te ontdekken.

Je kan op drie manieren een tombola ticketje krijgen:

  • reageer op dit blogpostje en vertel ons welke smaak jij denkt dat het lekkerst zou zijn
  • zet de link van dit berichtje op je facebookpagina
  • zet een link van dit berichtje op je eigen blog

Laat ons via de commentaren ook weten als je het berichtje gelinkt hebt.

Je heb tijd tot zondagavond 20u om mee te doen aan onze tombola; dan zal er een willekeurige winnaar gekozen worden die een pakketje vol soyaplezier ontvangt!

20:25 Gepost door Jessica Berden in Kokkerellen | Permalink | Commentaren (9) | Tags: soyjoy, tussendoortje, the insiders |  Facebook |

11-04-11

J&D-ified: Sauna Jona - getest en begluurd

Vandaag wilden Jess en Dillie eens een dagje ontspannen en ja... weeral zweten eigenlijk... maar dan op een andere manier :-) Oorspronkelijk was het dagje sauna gepland om de spieren wat los te werken na het marathon avontuur van Jess, maar omdat er enkel een hoestmarathon werd gehouden... tja... hadden we geen excuus, buiten een welverdiende relax-break.

The place to be tested: Sauna Jona

jona logo.gif

Waarom? Omdat we een Groupon bon gekocht hadden en we eens goed wilden lachen :-)

Voorbereid op een op z'n minst "interessant" avontuur (zie margi website en dito logo)... werden onze verwachtingen meer dan ingelost :-D

De eerste fase van ons onderzoek bestond uit een ontbijt"buffet". Mmmm, dan denk je aan: lekker donker brood met stukken nootjes in, echte hoeveboter, een ruim assortiment aan beleg, spiegeleitje, vers geperst fruitsap en een van op afstand heerlijk geurend koffietje/theetje. En dat allemaal in je badjas, heerlijk! Maar dat draaide even anders uit: een pistolet of krentenbrood, aldi-fruitsap, iets wat ooit beleg was geweest, frituursauzen en een "homp" roerei. Tafels zelf af te ruimen a.u.b. Not so yummie!

Voorlopige score: 2/10 (de Lipton thee was ok)

jona2.jpg

Na de ietwat moeizame start, zochten we de tuin op om ons in een ligstoel in de zon te ploffen en de witter blijvende delen ook een kleurtje te gunnen. Op de slecht geschoren pelouse en sigarettenpeuken na, hadden we toch een zonnig plekje weten te bemachtigen. Dankzij de zon steeg de score met 1 puntje (ookal had Sauna Jona hier eigenlijk weinig mee te maken).

Voorlopige score: 3/10

Nu zijn wij redelijk fervente saunagangers en ondanks wat sommigen hierover denken, is dit normaal gezien géén oord van verderf voor gluurders en "swingers". Na vandaag hebben we hier zelf wat twijfels over gekregen. Als je als sauna-maagd hier ontgroend wordt, is de kans klein dat je ooit nog terug op je gemak in een sauna rondloopt: hier loopt men niet met de ogen in de badjaszak. We waren zelfs getuige van één man met een "technisch probleempje", enkel een zeer koude douche kon voor deze heer nog baten. UKKIE!

Voorlopige score: -1/10

jona1.jpg

 Neem dan ook in acht:

  • gaten in het golfplastieken dak
  • plantenbakken vol sigarettenpeuken
  • een afzuigsysteem dat bedekt was met een stoflaag van enkele decennia
  • een mikmak van kleuren en stijlen (zie boven)
  • onverschillig personeel met vlekken op hun T-shirt
  • de "pak-uw-bestek-zelf"-policy bij het bestellen van eten

Waren wel in orde:

  • de sauna's zelf: veel keuze, proper en niet overbevolkt
  • zwembaden en jacuzzi's waren ok
  • er waren zeer veel douches (om die venten af te koelen hé ;-)
  • de prijs van de spaghetti bolognese (5 euro - over smaak valt echter niet te twisten)

Uiteindelijke score: 2/10

Ons advies: doe de boel een week toe, haal de verfkwast boven, laat Mr. Propre erop los en schakel méér (glimlachend!!!) personeel in om op te ruimen en gluurders buiten te gooien.

(Pijnlijk detail: sommige items van het interieur die wij als ouwbollig bestempelen (zoals een bonte mozaïek) blijken reeds het resultaat te zijn van een recente vernieuwingspoging... Op de website zijn de voor-foto's te vinden, welke in onze ogen eerlijk gezegd beter zijn)

Disclaimer: dit zijn enkel onze (objectieve) bevindingen, maar voel u vrij zelf op onderzoek uit te gaan :-) Bron foto's: website van Sauna Jona zelf.

20:26 Gepost door Jessica Berden in Ontspanning | Permalink | Commentaren (82) | Tags: ontspanning?, sauna jona, lachen geblazen |  Facebook |

03-04-11

J&D-ified - The world has gone crackers!!!

Vaak ruikt onze keuken naar een koekjesfabriek. Whatever we plan to do, we always end up baking sweet goods.

Maar vandaag werd alles anders <insert eng geluidje hier>

Ja beste lezers, jullie lezen het goed. Na alle zoete lekkernijen die wij de laatste maanden in onze oven staken  (waarvan nog niet eens 1/10de de blog heeft gehaald) zei Jess vandaag compleet uit het niets: "laat ons eens CRACKERS bakken". Het zweterige looptochtje van deze ochtend zal hier waarschijnlijk wel voor iets tussen zitten. Zouten aanvullen, weten jullie wel?

De grondstoffen van onze fundering voor een nieuwe, zoute, wereld:

  • 25 gram sojameel
  • 65 gram volkoren tarwemeel
  • 55 gram volkoren speltmeel
  • 10 gram droge gist
  • 60 gram pindakaas
  • 10 gram maïsolie
  • 60 gram magere melk
  • handvol pompoenpitten
  • 80 gram scherpe stinkkaas (hihi)
  • snufje zout, peper, Provençaalse kruiden en optioneel wat edelgist (goede bron van vit. B voor de veggies)

De werkwijze:

Rasp de helft van de kaas en meng met alle andere ingrediënten

Picture 072.jpg

Kneed alles tot een bolletje

Picture 081.jpg

Koken voor Dummies: zo ziet een deegbolletje eruit Knipogen

Laat het bolletje 5min rusten

Rol het deeg uit met behulp van een fles wijn (rood, wit, rose, hetgene wat je erna bij de crackers wil drinken ;-))

Picture 085.jpg

Constateer dat je zomaar Engeland gecreëerd hebt

Picture 086.jpg

Divide the world into pieces!! Offeuh... Verdeel het deeg in vierkantjes stukjes (don't be square, people!) op een met bakpapier beklede bakplaat

Picture 088.jpg

Bak de crackers 8 minuten in een oven van 200 graden, hou goed in de gaten dat ze niet aanbranden

Picture 091.jpg

Rasp de andere helft van de kaas over de crackers

Picture 095.jpg

Zet nog even onder de grill, 1 à 2 minuten tot de kaas gesmolten is. Hou hierbij extra goed in de gaten dat de boel niet zwartblakert.

Picture 094.jpg

Glaasje wijn? Nog even de fles afwassen...

Picture 089.jpg

ENJOY!

Picture 100.jpg

01-04-11

Dilliefied: Over De Streep: Intro@Atriac

triatlon,triathlon,zwemmen,techniek,atriac,over de streepVandaag stond de eerste zwemtraining en tevens kennismaking met Atriac op het programma. Ook deze keer vertrok ik met een goeie portie onwetendheid op zak naar Wilrijk.

Ik las op de site hoe de baanverdeling zou zijn:

  • Baan 1  - techniek en beginnende zwemmers
  • Baan 2  - Jeugd
  • Baan 3  - 400 meter boven 7:16
  • Baan 4  - 400 meter tussen 6:46 en 7:15
  • Baan 5  - 400 meter tussen 6:16 en 6:45
  • Baan 6  - 400 meter sneller dan 6:15

Say whaaaaat? In de traagste baan zwemmen ze tot bijna 2 minuten sneller dan ik? Oei…

Daar aangekomen werden Over De Streper Griet en ik ontvangen door een team sympathieke Atriacers.

triatlon,triathlon,zwemmen,techniek,atriac,over de streep“Kunnen jullie zwemmen?” werd ons gevraagd.

“Euh…. Tja… Wat is ‘kunnen zwemmen’ he? Een beetje wel.” was ons voorzichtig antwoord.

Na 400m - nauwlettend in het oog gehouden – loszwemmen in de eerste baan (de baan voor de newbies / groentjes / drenkelingen :-)), klonk het: “Dat is niet de eerste keer dat jij zwemt… ga maar naar baan 2.”

Leuk, ik word toch al niet meer als beginneling geklasseerd. *Dillie Proud*. Hup naar baan 3 zou ik zeggen Stoer

De training die volgde was anders dan ik gewoon was. We lagen met 7 in 1 baan… tel daar nog 4 kleine koters bij en het resultaat is: net een open water training = mensen zwemmen in je weg (en jij in die van hen :-)), je krijgt stampen, krijgt gigantische golven over je heen als je komt ademen en dus drink je af en toe een tasje chloorwater.

Na nog enkele technische tips in het kinderbad was het uurtje training al snel voorbij.

Kortom: leuk, leerzaam en voor herhaling vatbaar :-)

 

triatlon,triathlon,zwemmen,techniek,atriac,over de streep

Foto: http://ironman360.wordpress.com/