30-10-11

Jessified: Les 5 - De beste tot hiertoe

Jess heeft een nieuwe obsessie. Zelfgemaakte karamel. YUMMIE!

Er zijn niet veel dingen lekkerder dan karamel; maar tot gisteren had ik het nog nooit zelf gemaakt. In de 5de les moesten we gisteren echter flan karamel maken en de lerares gaf de tip dat dit een veelgevraagde examen oefening is.

Het klinkt simpel: water mengen met suiker, aan de kook brengen tot het de gewenste kleur krijgt en dan blussen met een klontje boter. Easy peasy. Zo simpel was het echter niet; en bijna heel de klas zat een half uur lang telkens weer water toe te voegen uit schrik dat het ging aanbranden. De truuk bleek: niet te veel roeren en het vuur hoog genoeg durven zetten. No guts, no glory...

Het eindresultaat mocht er zijn; mijn vanillepuntjes waren wel een beetje naar beneden gezakt; maar wat was het lekker!

IMG_3269.JPG

Eerst de karamel en dan de flan in een vuurvast potje doen en au-bain marie in de oven bakken

IMG_3270.JPG

En dan omkeren op een bordje

De zwarte stipjes zijn de vanillepuntjes

 

Ook de zelfgemaakte lasagne met quorn was goddelijk lekker.

IMG_3272.JPG

 

Omdat het een veelgevraagde examenoefening is; zal er hier de komende weken zeer vaak flan caramel gemaakt worden.

 

Wat hier ten huize Jess ook nog vaak gemaakt zal worden is mayonaise. Want ook dat recept zal heel waarschijnlijk op het examen gevraagd worden.

Tijdens de les was die langs geen kanten gelukt; dus vandaag waagde ik er mij opnieuw aan. Het moest en zou lukken. En ja; het duurde deze keer eigenlijk helemaal niet lang. Na een paar minuutjes ik een overheerlijke stevige en smeuige mayonaise.

IMG_3273.JPG

Het recept:

Ingrediënten:

  • kleine eetlepel mosterd
  • 1 eidooier
  • peper en zout
  • 250ml plantaardige olie (bijv. zonnebloemolie)
  • 2 à 3 eetlepels azijn (bijv. witte wijn azijn)

Hoe ik hem deze keer heb doen lukken:

Een normaal en modern mens neemt er een mixer bij; maar hier gaan we voor oldskool!

  • Meng de mosterd met peper, zout en de eidooier in een grote kom. Klop hem goed door elkaar met een vork tot het een homogeen mengsel is.
  • Voeg dan druppelsgewijs telkens een klein beetje olie toe, zeker niet te veel ineens. Blijf kloppen met een vork, telkens in de zelfde richting. Verander NIET van richting!
  • Wanneer je een grotere hoeveelheid krijgt kan je met een klopper beginnen kloppen. Hou nog steeds dezelfde richting aan.
  • Tegen het einde mag je wel grotere hoeveelheden olie toevoegen, maar blijf vooral goed en heftig kloppen. Forsballen kweken, people!
  • Wanneer je ongeveer de consistentie hebt verkregen die je wil, voeg de azijn toe en klop nog even verder.

KLAAR!

Je kan er ook nog een eetlepel heet water doorroeren om de consistentie te bewaren.

Wat als hij niet lukt? Dust yourself off and try again :-)

 

En nu ga ik terug verder studeren, over het besterven van vlees en de rigor mortis ("lijkstijfheid"). Smakelijk :s

Maar eerst even mijn bureaustoel terug opeisen.

IMG_3278.JPG

(Ik verdenk Misty ervan stiekem ook zelfgemaakte mayonaise en flan karamel te eten als ik niet thuis ben)

13:54 Gepost door Jessica Berden in Kokkerellen, School is cool | Permalink | Commentaren (1) | Tags: flan karamel, mayonaise |  Facebook |

28-10-11

J&D-ified: Les 4 - Het slagveld

We beginnen te sneuvelen. Wij zijn moe. Studeren en werken en intussen nog proberen af en toe te sporten (met de nadruk op 'af en toe') én een sociaal leven te onderhouden is ... best wel een beetje vermoeiend.

Picture 001.jpg


Het maakt dat we op zaterdagmorgen nog even een paar minuten onze ogen willen sluiten alvorens de les binnen te stappen...

Picture 003.jpg


...of dat we creatief worden met onze tijd en in de auto doen wat we anders thuis zouden doen: eten, make-up aanbrengen, boeken lezen (luisteren), ...

De 4de les was vooral een les in: hoeveel afwas kan één klasje creëren op een paar uurtjes tijd.


De conclusie:

Picture 005.jpg


Veel.

Picture 006.jpg


Heel veel.

Picture 007.jpg



Heel erg veel.

 

Maar! Even voor de goede orde: wij staan er niet bepaald om bekend heel netjes te zijn (eufemisme²).

We zijn allebei gezegend met een vriend die méér op orde is gesteld dan wijzelf; en maar goed ook!!! (Lees: anders zou Jess in een caravan wonen met 30 katten en 20 honden)

Toch moet het gezegd worden: wij slagen er altijd in tijdens de kookles al bijna alles af te wassen en bij de netste studenten van de klas te behoren.

En omdat onze ventjes ons nooit zouden geloven: een close-up van de eerder getoonde foto, waar onze werkplek rechts achteraan te bewonderen was:

Picture 005 - closeup.jpg

Tadaaaaaa! Spic&Span!

We know, crazy :-)

19-10-11

J&D-ified: Les 3 - ik eet NOOIT meer

De derde les van het vak Keukentechnologie was de bakles. Wij bakken graag, vooral brood en koekjes dan, betrekkelijk gezonde koekjes zelfs. Jess geeft soms bakles aan de dames van de KAV en maakt daar onder andere havermoutkoekjes, scones en een soortement studentenhaver. We know our pastry!


keukentechnologie, bakken


We keken dus best wel uit naar de bakles; vooral hopend dat we iets heel moeilijk moesten maken, zodat we iets nieuws gingen leren.

Wat we op voorhand echter niet wisten; was dat iedereen iets anders moest maken zodat er maar liefst 14 verschillende baksels gemaakt werden. 14!!! Wat we ook niet wisten was dat wij al deze baksels moesten proeven en beoordelen. Alle 14!!!

Yummie, zou je denken! Yukkie, dachten wij tegen het einde!

Hoewel het stuk voor stuk lekkere dingen waren begonnen wij ons na een paar proevertjes al een beetje woozy te voelen, na de helft van de proevertjes behoorlijk high van alle suiker en na alle proevertjes … zo mottig als een krab. Het gevoel: “ik eet NOOIT meer” kwam dan ook bij beiden naar boven. (Maar dat gevoel hebben we ook wel eens over alcohol na een nachtje doorzakken, doe niet alsof jullie dat nooit hebben :-))

Wij leerden wel enkele belangrijke dingen:

Wanneer je denkt dat mayonaise kloppen zwaar is; wacht er je een nieuwe beproeving: try beating 7 eggs with sugar for at least 15 minutes. AUWTCH!

Picture 001.jpg

Afwisselen is een MUST

IMG_3209.JPG

En dan schijnt de zon nog in uw ogen ook

Het topsportgehalte blijft hier stijgen! Het resultaat - de opgerolde koek - was helaas niet helemaal onze smaak.
 

Picture 003.jpg



Deze les werd er per 2 samengewerkt en door de afwezigheid van Jess haar labpartner mochten wij onze krachten bundelen. Hier merkten we heel hard dat wij gewend zijn van samen in de keuken te staan: één blik op de recepten was genoeg om allebei te weten wie wat ging doen. We moesten nauwelijks iets afspreken, het ging bijna vanzelf. Wij zijn een goed geoliede machine!

keukentechnologie, bakken

Deze hebben we schaamteloos toegevoegd om meer mannelijke lezers te hebben; wij geven dat eerlijk toe.

 
Een andere goed geoliede machine was de frietpot; die na het bakken van de appelbeignets (kwijl) moest uitgekuist worden.

V: Hoeveel VDK studenten heb je nodig om de olie uit de frietpot te filteren?

A: Zoveel als er koffiefilters boven de frietpot gehouden kunnen worden door VDK studentenhandjes.

Door tijdgebrek konden we de olie niet eerst laten afkoelen. Do NOT try this at home people!

Picture 005.jpg

IMG_3239.JPG

 

En dan nu nog een paar "behind the scenes" kiekjes

IMG_3210.JPG

HALLOOO overbuurvrouw 1

IMG_3211.JPG

Hoi overbuurvrouw 2

IMG_3214.JPG

Onze appelflappen in de oven (de kuisploeg moest precies nog komen)

IMG_3215.JPG

Nog een vraagje:wat moeten dit worden?

IMG_3236.JPG

Roomsoezen met ...euh... pannenkoek ambities!

Oops... Tja, soms gaat het wel eens mis, maar ach, we zjin hier om te leren hé!

IMG_3231.JPG

Andere dingen hadden dan weer niet misstaan in de etalage van uw warme bakker

IMG_3233.JPG

Aanvalleuh!!!

IMG_3237.JPG

Nadien moet er natuurlijk ook even gekuist worden

IMG_3238.JPG

Dé man van de klas.

Aan de afwas!

Dat zien wij graag :-)

13:21 Gepost door Jessica Berden in Kokkerellen, School is cool | Permalink | Commentaren (1) | Tags: keukentechnologie, bakken |  Facebook |

12-10-11

J&D-ified: Mayonaise maken = topsport

Een groot deel van onze lezers komt hier uit interesse in onze sportieve kapriolen. Nu vragen wij jullie, lopers, triatleten, of andere sporters. Hebben jullie al eens met de hand mayonaise proberen te kloppen? Pssssht, triatlon is voor watjes, maak eens mayonaise!

Zoals eerder geschreven zijn wij fan van gemakkelijke recepten. Als er in een recept dus "mayonaise" vermeld wordt; krijgen wij het nooit in ons hoofd om te zeggen: "hee, laat ons azijn, olie, eidooier, mosterd, peper en zout samenkappen en ons daar eens gaan op uitleven om mayonaise te maken". Mayonaise lepelen wij uit een pot, basta.

Dat is natuurlijk buiten de les keukentechnologie gerekend, waar wij dit wél met de hand moeten maken. Aye caramba! Conclusie: Dillie had dat goed geflikt, maar Jess moet haar mayo-making-skills nog op punt krijgen; want na een kwartier noeste arbeid en de nodige scheldwoorden die hopelijk niet door de lerares opgepikt werden, had Jess enkel een nieuwe soort lopende saus uitgevonden die van ver wel proefde naar mayonaise, maar die hoogstens 3/10 zou scoren op het examen.

Verder maakten we wel een lekkere witloofsalade en als toetje: gepocheerde peren in witte wijn met chocoladesaus. Alcoholdampen om 9u 's morgens, het is eens iets anders!

En dan nu, het moment waarop jullie allemaal hebben gewacht: de belachelijke foto's!

Picture 001.jpg

Dillie met één van onze klasgenootjes in het lokaal waar we eerst de uitleg krijgen

Picture 002.jpg

Dillie die wat problemen heeft haar wilde manen onder het kapje te houden

Picture 007.jpg

Peren pocheren(Pocheren is het gaar maken van voedsel in weinig vocht, en net iets onder het kookpunt)

Picture 008.jpg

Weeral kloppen??? Gelukkig is het deze keer maar slagroom, dat gaat véél vlotter!

Picture 026.jpg

Na het koken mogen we natuurlijk alles lekker opeten.

Van te lang aan het fornuis te staan krijg je blijkbaar wel een bochel op je rug

Picture 003.jpg

That's all folks!

09-10-11

Jessified: Dwars door Hasselt

"De 10km in Hasselt is niet de échte Dwars door Hasselt" zei Bert me gisteren, "dat is maar een wandeling". Toen ik dan ook op facebook postte dat ik vandaag ging wandelen in Hasselt reageerde Kelly "Ik zou voor de 15km gaan, dat is idd de echte Dwars Door Hasselt. Die 10km bestaat nog maar 2 jaar en is er gekomen voor al die mensen die geen 15 aankunnen."

Okay, dat moet je dus niet tegen mij zeggen. Of misschien net wel. Een paar woordjes extra van Ruth en Wim en ik was overtuigd. Hoewel ik de laatste weken voor mijn doen nauwelijks getraind had, zou ik de 15km lopen.

Ik had hierbij twee doelen. Eerste doel: uitlopen. Dat dit ging lukken stond "redelijk" vast, maar meer dan 10km had ik al weken niet gelopen, meer dan 15km dateerde van mijn marathontraining in april! 100% zeker kon ik dus niet zijn.

Mijn tweede doel was lopen tegen 11km/u gemiddeld, 5:30min/km dus. Ik voelde ergens wel dat dit erin kon zitten, maar of ik het ging blijven volhouden was ook weer een groot vraagteken.

Wim besloot bij mij te blijven en omdat Bert vandaag eigenlijk ook nog wilde trainen schreef hij zich ook nog rap in. Ik had dus 2 persoonlijke hazen bij: eentje die mijn flesje vasthield en mijn trui rond zich bond toen ik het weer te warm kreeg en eentje wiens oranje poep ik weer kon volgen, zoals tijdens de nightrun in Deurne ;-)

Dankzij hun deskundig haaswerk en de nodige peptalk (die ik eerlijkheidshalve enkel op het einde van doen had) ben ik erin geslaagd de 15km verdacht vlot uit te lopen in 1:18:48 (volgens mijn Garmin). Dit is een gemiddelde van 11,3km/u, 5:19min/km!

ddh2011.jpg

Zoals gezegd had ik het enkel op het einde nogal zwaar, maar als ik dan zie aan welke snelheid ik die laatste 3km, en vooral de allerlaatste liep... Jeetje, niet moeilijk dat ik het zwaar had LOL :-) Crazy :-)

Ik had onderweg best nog wat reserve, maar wist niet zeker wat ik zou kunnen. Ik denk wel dat ik er verstandig aan heb gedaan te doseren. Het was ook wel echt mijn weertje: fris en regenachtig. :-)

Thanks voor het haaswerk, boys!!!

Kaat schreef deze week al over de kracht van inspiratie. Mijn facebook zit vol mensen die me inspireren en motiveren. En zo komt het dat ik ...

 

...ben ingeschreven voor de Halve Marathon van Kasterlee op 13 november :-)

20:42 Gepost door Jessica Berden in Sport | Permalink | Commentaren (6) | Tags: dwars door hasselt, wedstrijd, lopen, inspiratie, hazen |  Facebook |

07-10-11

J&D-ified: Koken voor dummies

Je zou denken dat mensen die Voedings- en Dieetkunde gaan studeren enige affiniteit met eten hebben. Zeker als dit allemaal studenten afstandsonderwijs zijn. Je verwacht dan ook dat deze mensen niet alleen graag eten, maar ook graag in de keuken staan en soms zelfs aan het experimenteren slaan.

Het vak keukentechnologie vertrekt echter van nul. Er zaten effectief (op zaterdagmorgen om half negen in Gent - auw!) enkele mensen in de klas die nog nooit gekookt hadden. De eerste les was dan ook ontzettend basic.

Kippenbouillon, broodje kaas, broodje platte kaas, broodje tonijn en als dessert een griesmeelpuddingske.

Nu koken wij zelf graag, maar zijn wij wel all about het gemak. Wat maakt dat we af en toe onszelf op volgende gedachte betrappen: oooh ja, dat is juist, een KROP sla! Sla groeit niet voorgesneden en gewassen in plastieken zakjes...

Schandalig, we know, maar combineer maar eens een full time job met triatlontraining en nu ook nog studies :-) Jij zou ook sla in zakjes kopen. Case closed :-)

Ook het recept voor bouillon is bij ons ietwat anders:

  • Kook water.
  • Doe er een bouillonblokje in.
  • KLAAR!

Maar neen, nu leren we dat allemaal hoe dat in 't echt moet. Met échte kippenbillen, échte kroppen sla en zowaar échte vanillestokjes voor de pudding i.p.v. Dr. Oetker vanille druppeltjes.

bouillon.jpg

IMG_3187.JPG

We zijn overigens grote fan van het petje!

Bad hairday? Who cares!

IMG_3188.JPG

Het oog wil ook wat

 

Conclusies:

1) Verse kippenbouillon ruikt heerlijk en is echt wel lekker eigenlijk. Het is best een gedoe, maar authenticiteit heeft dan ook zijn prijs!

2) De pudding werd niet al te enthousiast onthaald. Noch door onszelf, noch door Dillie's "El sjoesjoe"; die het goedje te verorberen kreeg omdat Dillie de eerste les al direct miste door verplichtingen op het werk en de recepten bijgevolg thuis moest klaarmaken. We berekenden vlug uit ons hoofd dat deze griesmeelbrij ongeveer 200kcal bevatte en El Sjoesjoe merkte terecht op dat je dan beter 2 Solero ijsjes eet :-) The boy knows what's good!

 

Gelukkig stijgt de moeilijkheidsgraad de komende lessen en zullen wij hopelijk dus nog veel nieuws leren!

To be continued!

18:54 Gepost door Jessica Berden in Kokkerellen, School is cool | Permalink | Commentaren (3) | Tags: vdk, school, keukentechnolgoie |  Facebook |

02-10-11

Jessified: En het sporten dan?

Blijft er nog tijd over om te sporten naast het full-time werken en part-time studeren? Het is een moeilijke kwestie. Ik zeg altijd: tijd om te sporten heb je niet, dat moet je maken. Nu moet ik dat op mijzelf gaan toepassen. Tot nu toe was het nooit echt een probleem om die tijd te vinden, maar nu wordt het moeilijk. news.jpg

Als ik thuis kom van het werk begin ik liefst meteen te studeren, zodat ik zo vroeg mogelijk klaar ben en nog wat me-time heb. Bij voorkeur stop ik rond 21u ten laatste, anders slaap ik toch niet en droom ik heel de nacht van bio-organische chemie: alkanen, alkynen en andere functionele groepen (true story :-))

Ik probeer dus vooral tijdens mijn middagpauze te lopen en in het weekend. Zwemmen en fietsen doe ik momenteel niet; om mijn conditie te houden helpt lopen toch het beste. Omdat ik van plan ben nooit 2de zit te hebben, wil ik volgende zomer 1/8ste triatlons blijven doen. De herfst en winter staan echter volledig in het teken van lopen. 

Om mezelf gemotiveerd te houden heb ik mij voorgenomen 31 december mee te doen met de Eindejaarscorrida in Leuven. Ik wil daar de 12km meelopen. Als ik kijk naar mijn huidige conditie (belabberd) zou ik al heel blij zijn met 1u10, maar hopelijk zit 1u05 er toch in.

Ik ben dus op zoek naar een realistisch en haalbaar schema, gebaseerd op 3 trainingen per week. Meer trainen is een illusie :-) Ach, erg vind ik dat niet: such is life :-) En 't is voor een goei doel hé :-)

Volgende week sta ik aan de start van de 10km van Hasselt. Zonder verwachtingen, zonder plannen. Just go with the flow :-)

20:28 Gepost door Jessica Berden in Sport | Permalink | Commentaren (1) | Tags: sporten, lopen, eindejaarscorrida leuven, tijd om te sporten |  Facebook |